Chirias in propria casa

Imobiliare

09.11.2009 - Evenimentul zilei

Criza economica si lipsa banilor i-a facut atat pe romani sa accepte statul cu chirie in propria casa. Desi nu este o inventie financiara recenta, lease-back-ul a inceput sa fie practicat din ce in ce mai des si in Romania si se aplica in special in cazul proprietatilor imobiliare.

Fie ca este vorba de antreprenori care vor sa isi acopere datoriile, sa isi dezvolte afacerea sau romani, persoane fizice, care au nevoie de bani, lease-back-ul presupune vanzarea unei proprietati catre o societate financiara, in baza unui contract de leasing, urmand, ca ulterior, pentru a o recupera, fostul proprietar sa plateasca rate. 

Potrivit companiilor de leasing, pentru un imobil evaluat la 100.000 de euro, la o rata dobanzii de 9,9%, pe o periaoda de finantare de 10 ani, cu avans 0, rata lunara este de aproximativ 1.570 de lei, iar suma finala, inapoiata, se va ridica la peste 190.000 de euro.

In ceea ce priveste avantajele si dezavantajele unei astfel de metode de finantare, evz.ro a discutat cu analistii site-ului de profil conso.ro.

Potrivit acestora, principalul avantaj al lease-back-ul il reprezinta capacitatea unui bun de a genera lichiditati.

Astfel, proprietarul se alege cu o suma de bani, respectiv contravaloarea bunului, putand sa il si foloseasca in acelasi timp. In plus, proprietarul-chirias va beneficia de un intreg pachet de servicii financiare,  precum garantarea sau asigurarea bunului.

Dezavantaje

Pe de alta parte, Dan Constantinescu, director general al UniCredit Leasing, sustine ca metoda de finantare nu este ocolita de dezavantaje.

Constantinescu spune ca principalul dezavantaj este transferul de proprietate, din partea posesorului catre societatea de leasing, ceea ce implica plata unor taxe, iar uneori a unui avans.

In plus, daca nu isi plateste ratele la timp, chiriasul-proprietar va plati penalitati sau chiar risca sa piarda bunul.

Subevaluarea bunului

Analistii conso.ro atrag atentia ca, de obicei, valoarea bunului care urmeaza sa fie supus operatiunii de vanzare cu rascumparare prin leasing este, de obicei, una estimativa, mai mica decat valoarea de piata.

”Estimarea valorii bunului care va face obiectul operatiunii poate fi dificila din cauza dinamicii scazute a tranzactiilor pe pietele de profil”, confirma reprezentantul UniCredit Leasing, referindu-se la proprietatile imobiliare.

In ciuda acestui dezavantaj, Constantinescu spune ca nevoia de lichiditate determina, in special agentii economici, sa caute toate variantele de finantare a activitatii, variante care includ si un astfel de tip de finantare.

Perioada de finantare

In ceea ce priveste perioada de accesare, ea variaza de la 12 luni pana la 15 ani. De exemplu, la Banca Transilvania Leasing suma maxima finantata este de 100.000 de euro, acordata IMM-urilor, persoanelor fizice autorizate sau asociatiilor familiale.

Tot aici, perioada de finantare este cuprinsa intre 12-48 de luni pentru bunurile mobiliare, respectiv 12-60 de luni pentru cele imobiliare.

La Ager Leasing, sunt acceptate la vanzare doar imobilele, cu un contract de leasing financiar incheiat pe o perioada de minim 12 luni si un maxim de finantare de 15 ani.