China a construit orase in care nu locuieste nimeni

PROIECTE / DEZVOLTARE

16.12.2010 - Capital
China a construit orase in care nu locuieste nimeni

Balonul imobiliar din China este tot mai aproape sa se sparga, este concluzia unui raport publicat de Academia de Știinte Sociale, citat de China Daily. Analistul economic Nouriel Roubini spunea de curand: Chinezii au construit enorm. Numai ca acum au blocuri goale, aeroporturi pustii şi autostrazi catre nicaieri. Toate aceste proiecte duc la investiţii neperformante.

Acest campus a fost construit ca sa gazduiasca 2,3 de milioane de studenti, dar acum nu locuiesc decat maximum 30.000.

Cei de la businessinsider.com au capturat, cu ajutorul Google Maps, o serie de imagini ale proiectelor imobiliare sau orasele construite care nu sunt locuite.In total, este vorba despre nu mai putin de 64 de milioane de locuinte in care nu sta nimeni.

Preturile apartamentelor din marile orase au fost mult supraevaluate, in ciuda masurilor restrictive impuse de guvernul de la Beijing.

Conform unei anchete realizata in peste 30 de orase mari din China, proprietatile imobiliare din 11 orase au preturi ce depasesc de la 30% la 50% un indice de referinta care tine cont de 11 factori, printre care infrastructura si puterea de cumparare.

Diferenta ajunge chiar la 70% in unele orase. Conform cifrelor oficiale, preturile apartamentelor erau in luna octombrie mai mari cu 0,2% fata de luna anterioara si cu 8,6% fata de perioada similara a anului trecut.

Guvernul de la Beijing a inceput sa impuna masuri impotriva cresterii pretului la apartamente inca din luna aprilie, una dintre ele fiind interzicerea bancilor de a acorda credite pentru cei care vor sa-si cumpere un al treilea apartament.