Cheltuielile cu serviciile pentru un centru comercial din Capitala ajung si la 11 euro/mp - studiu

Constructii

22.06.2009 - NewsIn

Un proprietar de centru comercial din Bucuresti poate avea cheltuieli cu serviciile si de 11 euro pe metrul patrat, cu circa doi euro mai mult decat un proprietar de centru comercial din Marea Britanie, si aproape dublu fata de unul din Bulgaria, potrivit unui studiu Colliers.

"Daca la semnarea unui contract de inchiriere aceste cheltuieli cu serviciile sunt estimate la 5-6 euro pe metru patrat, dupa primele sase luni de la deschidere, aceste cheltuieli sunt determinate de costurile efective ale operarii centrului comecial si in unele cazuri, precum in Bucuresti, pot ajunge la 11 euro pe metrul patrat, cel mai ridicat nivel din toate tarile analizate", se arata in studiul realizat de firma de consultanta imobiliara, Colliers International. Diferenta este data si de cheltuielile mai mari cu utilitatile.

In medie, cheltuielile cu serviciile in centrele comerciale din Romania se situeaza intre trei si cinci euro pe metru patrat pentru centrele comerciale locale si intre 4 si 9 euro pe metrul patart pentru centrele comerciale internationale.

In Bulgaria cheltuielile cu serviciile se situaza intre 5 si 6 euro pe metru patrat, in Serbia intre 3 si 9 euro pe metru patart , in Polonia intre 4 si 7 euro/mp, in timp ce in Marea Britanie cheltuielile cu serviciile il costa pe proprietarul de centru comercial intre 8,5 si 9 euro pe metru patrat.

Cheltuielile cu serviciile includ cheltuielile de management (13-15%), plata utilitatilpr (35-40%), cheltuielile de marketing, curatenie si paza (15-20%), serviciile de intretinere a lifturilor, scarilor rulante si a altor echipamente (30-35%), precum si costurile cu asigurarea (1-2 %).