Certificatul energetic nu va fi obligatoriu

LEGISLATIE / REGLEMENTARI , Constructii

19.11.2007 - Cotidianul
Certificatul energetic nu va fi obligatoriu

Locuintele se vor putea vinde fara certificat energetic daca persoana care cumpara nu solicita acest act.

Certificatul energetic va fi introdus in Romania din anul 2010, insa obtinerea acestuia nu va mai fi obligatorie, asa cum se spunea in urma cu citeva luni. Tranzactiile imobiliare se vor putea incheia si dupa 2010 fara acest act. „Am primit o aminare de la Uniunea Europeana prin care ni se permite sa introducem certificatul energetic din anul 2010. In cazul in care blocul nu este introdus in programul de reabilitare termica, costurile vor fi suportate integral de proprietar“, spune Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei. Certificatul energetic arata starea cladirii, ce pierderi de caldura sint si care sint punctele vulnerabile in ceea ce priveste izolarea termica.

Vor exista si cazuri in care cel care vinde o locuinta va trebui sa aiba certificatul energetic. Astfel, oficiali din cadrul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei afirma ca, daca cel care cumpara sau inchiriaza o locuinta solicita acest act, atunci proprietarul este obligat sa-l obtina, iar notarul nu va incheia tranzactia fara certificatul energetic. Principalele probleme ar putea aparea din cauza costurilor pe care le presupune acest certificat, precum si din timpul pe care-l necesita aceasta operatiune, mai ales ca numarul auditorilor este destul de mic. Astfel, conform oficialilor MDLPL, in Romania sint in prezent 390 de auditori, urmind ca in scurt timp numarul acestora sa ajunga la 450. In ceea ce priveste cheltuielile pentru certificatul energetic, pretul este de 0,4-0,5 euro/mp.

Oficialii sint optimisti in ceea ce priveste dorinta romanilor de a avea un astfel de document pentru locuinta proprie. „Cred ca va fi interesul proprietarilor sa aiba un astfel de certificat, deoarece va creste valoarea cladirii“, apreciaza Laszlo Borbely.

Valentin Baesu