Certificatul energetic la locuinte, obligatoriu din 2010

LEGISLATIE / REGLEMENTARI

18.12.2009 - Business standard
Certificatul energetic la locuinte, obligatoriu din 2010

De anul viitor, niciun apartament dintr-un bloc de locuinte nu va mai putea fi vandut sau inchiriat fara certificat energetic, a anuntat ieri Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei. Desi obligativitatea a fost instituita prin lege in urma cu trei ani, reprezentantii pietei imobiliare au opinii divergente in ceea ce priveste efectele noii reglementari, cu o singura exceptie. Masura va avantaja cumparatorii, care astfel vor putea negocia o reducere mai mare a pretului de achizitie a locuintei.

“De la 1 ianuarie intra in vigoare legea privind certificarea energetica. Am asteptat destul, sunt deja trei ani de cand a fost aprobata legea, iar acum am elaborat si breviarul de calcul. Suntem in faza de acreditare a inca 40 de auditori energetici, astfel ca din ianuarie numarul acestora va trece de 600 de persoane”, a declarat ieri pentru Business Standard Ioan Andreica, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii. In opinia sa, certificatul energetic poate fi comparat cu “o carte tehnica” a locuintei. Prin certificat, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului, exprimata in principal prin consumul total anual specific de energie, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat si prin eficienta energetica a apartamentului, prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica (de la clasa A - eficienta energetica ridicata, la clasa G - eficienta energetica scazuta), informeaza ministerul.

Notarii publici sustin ca momentul introducerii acestei obligativitati va genera in prima faza un blocaj al tranzactiilor din piata imobiliara, dar si o scumpire cu 5% pana la 10% a locuintelor scoase la vanzare. “Costurile certificarii energetice vor fi incluse in pretul de vanzare, astfel ca este de asteptat o scumpire a locuintelor. Numarul tranzactiilor va scadea drastic, pe fondul lipsei unui numar suficient de auditori acreditati”, a explicat la randul sau Miruna Popescu, purtatorul de cuvant al Uniunii Nationale a Notarilor Publici.

Analistul imobiliar Radu Zilisteanu sustine ca, in lipsa unor instrumente clare de verificare a gradului de eficienta energetica, notele date de auditorii energetici vor fi subiective. “Odata cu introducerea acestui certificat, cumparatorul va putea calcula ce investitii vor fi necesare in locuinta achizitionata, pentru a elimina pierderile energetice. Aceasta ii va permite sa negocieze si sa obtina un discount mai mare la achizitie, deci, practic, el va fi singurul avantajat”, a explicat Zilisteanu. Catalin Grigore, managerul general al unei agentii imobiliare, sustine insa ca certificarea energetica va deveni in scurta vreme o formalitate care nu va influenta substantial piata.