Certificarea energetica a locuintelor, la un pas de alta amanare

LEGISLATIE / REGLEMENTARI

23.11.2009 - Business standard

Legea certificatelor energetice ar putea fi inca o data amanata, dupa ce statul este prins din nou pe picior gresit, populatia nu a fost informata despre schimbarile produse, iar auditorii - in numar mic - incearca sa atraga atentia asupra riscurilor aparitiei unui nou blocaj in piata imobiliara.

Legea certificatelor energetice prevede ca, de la 1 ianuarie 2010, nicio locuinta sa nu mai poata fi vanduta sau inchiriata in lipsa certificarii energetice.

Certificarea atesta la cat ajunge consumul de energie al unei locuinte, in baza acestui consum imobilele urmand sa fie clasificate in sapte categorii de performanta energetica.

“24.000 de e-mailuri, pentru a fi bagat in seama”

Cu o luna inaintea intrarii in vigoare a legii, consumatorii nu au fost nici macar informati corespunzator cu privire la aceasta lege si la impactul asupra pretului locuintei, spune unul dintre auditorii energetici chestionati de Business Standard. “Din luna august, am transmis peste 24.000 de e-mailuri catre constructori, dezvoltatori, agentii imobiliare sau arhitecti, dar rata de raspuns a fost extrem de slaba. Am incheiat foarte putine contracte ferme. Oamenii nu stiu despre ce este vorba”, ne-a declarat auditorul, care a preferat sa-si pastreze anonimatul. Potrivit acestuia, oamenii se vor trezi in fata faptului implinit, adica vor afla despre ce este vorba abia cand vor ajunge la notar si li se va cere acest certificat. Cea mai mare problema incepand de la 1 ianuarie este, la o prima analiza, deficitul de auditori energetici, ceea ce va avea ca efect intarzierea tranzactiilor imobiliare. In acest moment, doar 700 de specialisti sunt certificati, numar prea mic raportat la necesarul minim, calculat la 1.500 de auditori. Potrivit auditorului energetic, acesta poate evalua complet un singur apartament pe zi.

“Daca luam in considerare portofoliul de tranzactii imobiliare pe an, de 400.000, si numarul de zile lucratoare, de 250, un auditor energetic ar trebui sa evalueze cel putin doua apartamente pe zi”, a calculat pentru Business Standard Dan Ioan Popp, presedintele Impact. Ceea ce inseamna ca, de la 1 ianuarie, vom asista la intarzieri mari la tranzactii, dar si la o crestere a tarifelor practicate de acestia, pe fondul unei oferte mai mici decat cererea, mai spune Popp. Pentru un apartament cu o suprafata de pana la 150 de metri patrati, costul auditarii se ridica la aproximativ 500-600 de euro, dupa cum a declarat auditorul energetic chestionat de Business Standard.

Certificarea, inca un instrument de evaluare

O alta modificare, potrivit lui Popp, va interveni la obiceiul de cumparare si la procesul de negociere a vanzarii unei locuinte. “Culoarea (rosie, portocalie, verde) se va transforma in subiect de negociere. Iar negocierea in acest sens va duce, pe de o parte, la scaderea preturilor locuintelor vechi, dar si la o usoara crestere a preturilor la locuintele noi, mai eficiente din punct de vedere energetic”, a mai aratat acesta. Un ultim efect subliniat de Popp este relansarea programului Prima Casa. “Desi programele n-au legatura intre ele, certificarea energetica va duce la cresterea numarului de achizitii de locuinte noi certificate prin Prima Casa”, a mai spus Popp.

Amanarea, o solutie

Ioan Andreica, secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei, este de parere ca legea va echilibra preturile din piata si ca nu vor mai exista locuinte vechi care sa se vanda la preturi similare cu ale locuintelor noi. “Trebuie judecat raportul de pret. Vor exista nemultumiri, dar pretul de astazi pentru locuintele vechi este superficial, iar cumparatorul trebuie sa stie pentru ce anume plateste”, a explicat Andreica. Chestionat cu privire la blocajul care se va crea din cauza numarului mic de auditori energetici, secretarul de stat a mentionat ca in luna decembrie vor reanaliza legea si iau in considerare inclusiv amanarea termenului intrarii in vigoare.