Centrele comerciale au ajuns sa ofere chiriasilor un an gratis

Imobiliare

30.10.2009 - Wall street
Pe piata centrelor comerciale din provincie, situatia este si mai dramatica decat in Capitala: proprietarii ofera retaileriilor posibilitatea de a nu plati chirie pe o perioada de pana un an sau ii ajuta la amenjarea magazinelor, potrivit reprezentantilor companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle.

„Sunt proiecte distressed care ofera un an de chirie gratis sau fit-out contributions (n.r.: ajutor la amenajarea spatiului inchiriat), aceasta situatie fiind intalnita in orasele supraaglomerate din tara. In majoritatea cazurilor, retailerii au incercat sa isi renegocieze chiriile, insa aceasta se poate dovedi o solutie pripita si riscanta pe termen lung”, a declarat Andrei Vacaru (foto), senior consultant in cadrul departamentului de retail al Jones Lang LaSalle, la evenimentul Realty Forum.

El considera ca, in loc de renegocierea chiriilor, retailerii putea discuta cu proprietarii despre o imbunatatirea a marketingului sau a managementului pentru respectivul centrul comercial, in cele din urma, cel mai important lucru pentru ambele part fiind ca numarul vizitatorilor sa creasca.

„Daca retailerii forteaza nota acum, atunci cand piata isi va reveni, proprietarii centrelor comerciale vor cere din nou chirii exagerat de mari si astfel, pe termen lung, vom asista la chirii care urca si apoi scad dramatic”, a adaugat Andrei Vacaru.

In ceea ce priveste proiectele viitoare, consultantul afirma ca doar sase din cele 100 de centre comerciale anuntate sunt in prezent in curs de dezvoltare, restul ramanand pe hartie. „Pe piata de retail este multa panica si nu a sosit inca momentul sa vorbim despre lectiile invatate din criza. In acest an, a fost livrata o suparfata cu 50% mai mica fata de cea anuntata, iar in perioada urmatoare, doar sase proiecte isi continua dezvoltarea”, a explicat specialistul Jones Lang LaSalle.

Oportunitati mai sunt , adauga Andrei Vacaru, in orase precum Galati, Craiova sau Brasov, unde nu au fost livrate proiecte importate si piata mai suporta noi dezvoltari. Cei care se uita in prezent la piata de retail, sunt dezvoltatori care au fost activi in anul 2005, dar apoi s-au oprit pentru ca preturile erau prea mari.

„Cand retailerii vor capatata din nou incredere in piata, isi vor continua expansiune. In prezent, este foarte greu pentru cineva sa obtina finantare daca nu are un grad minim de pre-inchirire si in acelasi timp, pentru un retailer este foarte riscant sa ssemneze un contract intr-un proiect care nu a obtinut inca finantare”, a incheiat consultantul.

Jones Lang LaSalle este una din cele mai mari companii de consultanta imobiliara din piata locala, fiind si agent co-exclusiv pentru inchirierea centrului comercial AFI Palace Cotroceni. Compania a anuntat pentru anul 2008 venituri de 2,78 milioane de euro, in scadere cu 43% fata de 2007.