Cele mai mari tranzactii imobiliare din 2007

Imobiliare

04.04.2008 - Capital
Cele mai mari tranzactii imobiliare din 2007

Immoeast a ramas cel mai important investitor si anul trecut, desi pe piata autohtona au mai aparut francezii de la Ixis, olandezii de la ING RE sau portughezii de la Sonae Sierra.
Austriecii de la Immoeast si-au pastrat, in 2007, fotoliul de lider al investitorilor din piata imobiliara romaneasca. Achizitia Polus Center Constanta, pentru 185 de milioane de euro, a adus cea mai mare suma platita anul trecut pentru un proiect imobiliar.

Tranzactia a repetat istoria din 2006, cand fondul condus de Karl Petrikovics isi subordona piata prin achizitia cu 210 milioane de euro a unui alt proiect Polus, la Cluj Napoca de data aceasta. Vehiculul de investitii a ajuns sa detina astfel proprietati cu o valoare de circa 1,5 miliarde de euro. La inceputul acestui an, atins de criza creditelor subprime, Immoeast a pierdut 30% din valoarea actiunilor si a raportat un profit in scadere cu 22% fata de anul anterior.

Dupa ce „si-au tras sufletul“ cateva luni, austriecii au revenit. Au cumparat pentru 200 de milioane de euro portofoliul Longbridge, constand in cinci proiecte rezidentiale. „Dezvoltarea pietei continua sa fie limitata de lipsa proprietatilor de calitate, insuficiente pentru acoperirea cererii tot mai mari. Ca urmare a scaderii rapide a randamentelor, pe piata locala s-au creat noi tendinte. Au aparut fonduri de investitii cu risc scazut, in timp ce altele au profitat de scaderea randamentelor si au vandut investitiile initiale“, spune Ioana Momiceanu, managing director al Atisreal Romania.

Alaturi de Immoeast, pe piata
si-au facut simtita prezenta si ING RE (Olanda), care a platit 40 de milioane de euro pentru Felicia Shopping Center din Iasi, sau francezii de la Ixis Corporate & Investment Bank. Acestia din urma au achizitionat, prin intermediul unor subsidiare, proiectele America House din Bucuresti, pentru 120 de milioane de euro, si un parc de retail din Targu Mures, pentru 90 de milioane de euro, vanzatori fiind developerul israelian GTC, respectiv belgienii de la BelRom.

Desi anul 2007 a demarat in forta cu destule tranzactii relativ mari si mai multe mici, „accelerarea“ zvonurilor si apoi confirmarea crizei subprime americane au determinat intai stupoare si apoi retinerea investitorilor de a mai arunca bani pe o piata unde, potrivit analistilor, „proiectele se cumparau pentru ca nu exista ceva mai bun“. Marcus Pyuk, fost managing partner al Schonherr Romania, spune ca, in viitorul apropiat, foarte multe proiecte vor aparea pe piata si doar cele de calitate vor reusi sa se impuna. Opinia sa este sustinuta si de Gijs Klomp, managing director al ING Real Estate Investment Management, care crede ca fondurile de investitii mici ar trebui sa vanda pentru a-si marca profitul. Oricum, acestia au deja datorii la banci si le va fi foarte greu sa finanteze achizitia unor noi proiecte.

A doua jumatate a anului trecut a fost saraca in tranzactii. Temerile legate de probleme de finantare s-au facut simtite, iar unii investitori speculativi s-au gandit sa-si marcheze profitul si „au parasit cladirea“. Astfel, fondul britanic de investitii Charlemagne Capital si-a vandut portofoliul de trei imobile gigantului german DEGI, controlat de banca Allianz, pentru ceva mai mult de 110 milioane de euro, prin ceea ce a reprezentat prima tranzactie de portofoliu din Romania.