Cele 25 de orase cu peste 100.000 de locuitori vor avea cel putin un mall

ANALIZE / COMENTARII , Imobiliare

17.01.2008 - Ziarul Financiar

In prezent, doar jumatate dintre marile orase au un centru comercial modern, inaugurat in ultimii cinci ani. 19 din cele 25 de orase din Romania cu peste 100.000 de locuitori, reprezentand 76% din total, vor fi acoperite de un centru comercial pana la sfarsitul acestui an, restul oraselor urmand a intra la randul lor pe harta centrelor comerciale din anul 2009.

Situatia reiese din datele companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle, care citeaza inclusiv Institutul National de Statistica, precum si din datele oferite de companiile de dezvoltare si de consultantii imobiliari, informatii centralizate de ZF.

Cele sase orase care vor avea primul centru comercial de-abia in 2009 sunt Craiova, Ploiesti, Baia Mare, Satu Mare, Botosani si Drobeta-Turnu-Severin, insa situatia se va schimba dupa ce dezvoltatori precum BelRom, Atrium Centers sau Sonae Sierra vor bifa si aceste orase pe lista localitatilor cu dezvoltari comerciale operationale.


De altfel, fiecare dintre acesti trei dezvoltatori are planuri pentru doua dintre aceste orase - Sonae Sierra la Craiova si Ploiesti, BelRom la Botosani si Drobeta-Turnu-Severin si Atrium Centers la Baia Mare si Satu Mare. Acesti investitori nu vor fi singuri in aceste orase, Craiova si Ploiestiul in special fiind deja pe lista unor dezvoltatori precum Africa Israel, Mivan sau Delta Group.

Pana atunci, un numar de alte sapte orase cu peste 100.000 de locuitori - Braila, Suceava, Oradea, Buzau, Piatra-Neamt, Galati si Focsani - vor avea din acest an primul mall din localitate, in cazul in care planurile dezvoltatorilor vor fi realizate la timp. Compania de dezvoltare imobiliara din Israel Globe Trade Center (GTC) va patrunde pe trei dintre aceste piete - Suceava, Buzau si Piatra-Neamt - prin intermediul retelei de centre comerciale de mici dimensiuni Galleria, care prevede realizarea unor proiecte cu o suprafata de 10.000-12.000 de metri patrati. La Suceava, GTC va intra inca din primul an in competitie cu Iulius Mall Suceava si Suceava Shopping City - proiecte care au anuntata finalizarea in acelasi an.

In celelalte orase primii intrati pe piata vor fi dezvoltatorii israelieni Euromall (Galati), belgienii de la BelRom (Focsani si Braila), in timp ce nord-irlandezii de la Mivan si cipriotii de la Omilos vor deschide primele centre comerciale moderne din Oradea.

Cristi Moga