Cel putin o treime dintre proiectele cu probleme vor fi vandute pana in 2010. Investitorii cu bani ofera si cu 30% sub costurile de constructie

Imobiliare

13.03.2009 - Standard

Proiectele imobiliare aflate in dificultate in Romania ar putea fi vandute la preturi cuprinse intre -30% si +20% fata de costul de constructie. Astfel, cel putin o treime din proiectele aflate in diferite stadii de dezvoltare la nivel local vor fi vandute pana la finele lui 2010, a estimat pentru Business Standard Ilias Papageorgiadis, CEO al companiei de brokeraj imobiliar MORE International Invest.
Marime text a A Trimite pe email Comenteaza Versiune print Versiune PDF Citeste pe 3 coloane

 “Exista foarte multe proiecte nepotrivite pentru nevoile pietei. Acestea sunt primele targeturi si vorr avea cele mai mari probleme. Proiectele potrivite, din punct de vedere al locatiei, al dimensiunii si al pretului, desi vor avea probleme, isi vor reveni primele si vor putea sa vanda la un pret sanatos”, a spus Papageorgiadis, referindu-se la segmentul rezidential al pietei bucurestene. El spune ca investitorii cu bani vor sa preia proiecte cu probleme pentru a le oferi spre inchiriere timp de 2-3 ani, urmand sa le vanda apoi la un pret bun, dupa ce piata isi revine. Interesate sunt fonduri de investitii, mai ales straine, dar si investitori particulari care au cash si vor investitii pe termen mediu.

“Dezvoltatorii care inteleg acum ca au un produs nepotrivit vor incepe sa fie mult mai flexibili, pentru ca vor intelege ca e mai bine sa nu faci profit intr-un proiect decat sa pierzi tot”, a mai adaugat el. Acesta este de parere ca piata isi va continua declinul pana in prima parte a lui 2010, urmand ca ulterior sa revina pe un trend ascendent.

“Vom sti ca am atins punctul minim cand un apartament cu doua camere din Militari, intr-un bloc comunist, va costa 30-40.000 de euro, versus 100.000, unde se situa acum un an”, a mai spus el.

Dezvoltatorul Bogaris, care are in plan proiecte pe segmentele rezidential, retail si comercial in Bucuresti si Constanta, a scos la vanzare mai multe loturi de teren pe care le avea in acest scop in portofoliu pentru a putea finanta proiectele pe care vizeaza sa se axeze strategic.

“Avem spre vanzare un teren in Constanta, de 95.000 de metri patrati. Ne pastram strategia pe proiectele mari, vrem sa ne continuam dezvoltarile, dar renuntam la proiectele mai mici”, a declarat Alfonso Otero Zapata, directorul general pentru Polonia si Romania al dezvoltatorului imobiliar.

Compania are in plan proiecte care necesita investitii de pana la 600 mil. euro in Romania.

“Avem disponibili necesarul de 15-25% avans pentru proiecte. Daca bancile vor decide, insa, sa finanteze doar 50 sau 60% dintr-un proiect, atunci vom avea o problema”, a spus el. Compania detine si un teren in zona Dorobanti din Capitala, langa TVR, cu o suprafata de 2.500 de metri patrati, pe care vizeaza constructia unei cladiri de birouri.

“In principiu, ne pastram planurile - constructia ar urma sa fie demarata in 2010. Insa, pentru pretul potrivit, am putea vinde acel teren”, explica reprezentantul Bogaris. Acesta nu a precizat ce suma ar putea obtine dezvoltatorul in urma vanzarii.

Firma a renuntat deocamdata la planurile diviziei de dezvoltare de fabrici pentru clienti. Strategia consta in constructia unui punct de productie dupa specificatiile clientului, care ar urma sa inchirieze locatia, costurile de dezvoltare fiind suportate de Bogaris.

“Am avut discutii avansate cu doi clienti - unul care necesita o investitie de 9 mil. euro si care urma sa plateasca o chirie de 800.000 euro pe an, si unul cu o investitie de 22 mil. euro, cu o chirie anuala de 2 mil. euro. Negocierile au cazut, pentru ca nu am gasit terenuri cu infrastructura potrivita, in jurul Capitalei, iar preturile erau foarte mari”, a mai spus Otero Zapato.

Compania ar putea fi dispusa sa vanda si alte proiecte, pentru “pretul potrivit”.

“Azi trebuie sa fin flexibili in tot ceea ce facem. Toate terenurile au fost cumparate din banii nostri, asa ca nu avem probleme cu bancile. Ideea, este, insa, sa si dezvoltam proiectele, iar pentru aceasta avem nevoie de finantare. Am primit chiar si 2-3 oferte de cumparare pentru unele proiecte”, a mai spus reprezentantul dezvoltatorului.