Cei mai lichizi milionari din real estate pe timp de criza

Imobiliare

13.03.2009 - Standard
Cei mai lichizi milionari din real estate pe timp de criza

EXCLUSIV. Au vandut imobile de birouri si ansambluri rezidentiale in perioada de glorie a pietei imobiliare din anii 2006–2008, cand randamentele erau foarte bune, iar acum, pe o piata blocata, incaseaza milioane de euro din afacerile transate in ultimii ani.

Multi dezvoltatori si-au inghetat proiectele, altii s-au retras de pe piata, prea putini se incumeta sa vanda acum, cand preturile sunt in cadere libera, dar, cu toate acestea, unii au vandut la timp, iar acum se numara printre cei mai lichizi milionari de pe piata.
Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, de numele caruia se leaga dezvoltarea City Mall si a sediului Bancpost din Capitala, a incasat, la finele anului trecut, aproximativ 50 mil. euro, din prima transa a vanzarii, in primavara anului trecut, a proiectului mixt Upground catre fondul RREEF al Deutsche Bank, tranzactie cu o valoare anuntata de 340 mil. euro. Papalekas detine o cota de peste 50% din afacere, iar a doua transa de bani o va primi in iunie, la finalizarea celei de-a doua cladiri de birouri, cand va primi alte circa 68 mil. euro.

Cu totul, din vanzare, grecul va primi, in urma a trei plati, peste 170 mil. euro, fara a lua in calcul eventuale ajustari ale pretului tranzactiei. Un alt milionar fericit este Ion Radulea, proprietarul proiectului Sema Parc. Acesta va incasa circa 30 mil. euro de la fondul austriac Europolis, din vanzarea a doua cladiri de birouri in 2006. Omul de afaceri Dragos Bilteanu, unul dintre vanzatorii Upground, avea in conturi, la sfarsitul anului trecut, mai mult cu 20–25 mil. euro si urmeaza sa mai incaseze alte 50 mil. euro. In noiembrie, cu banii din imobiliare, Bilteanu a preluat, alaturi de alti investitori, casa de comert cu energie Romenergo.

Pe lista mai sunt inclusi George si Andrew Prelea, australienii care au vandut 50% din South Pacific, firma la care sunt actionari, cu 30 mil. euro, catre fondul american Warburg Pincus, din care au incasat, pana acum, in jur de 6 mil. euro.
Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, care detine peste 50% din compania de dezvoltare UpGround Estates, unde este si administrator, a incasat, la sfarsitul anului trecut, din vanzarea primei cladiri de birouri a proiectului mixt UpGround in jur de 50 mil. euro, valoarea totala a deal-ului fiind de circa 102 mil. euro, au declarat pentru Business Standard surse din piata de Real estate. El mai urmeaza sa incaseze circa 68 mil. euro, in iunie, dupa livrarea celei de-a doua cladiri de birouri, a carei valoare de vanzare se ridica la circa 136 mil. euro. La finalizarea proiectului, programata pentru inceputul anului viitor, urmeaza sa mai primeasca aproximativ 50 mil. euro.

Al doilea actionar, cu o participatie de circa 20–25%, Dragos Bilteanu, a incasat pana acum in jur de 20 mil. euro si va primi pana la final in jur de 70 mil. euro. Reprezentantii dezvoltatorului au declarat la sfarsitul lui 2007 ca investitia alocata proiectului este de 260 mil. euro, urmand ca, dupa finalizare, aceasta sa aiba o valoare de piata de 450 mil. euro. Imobilele vor fi construite pe un teren de 44.000 mp si vor cuprinde, in total, 600 de apartamente si spatii de birouri cu o suprafata inchiriabila de 100.000 mp.

Ansamblul este construit in zona Lacul Tei. Constructia proiectului a fost initiata in luna martie 2007. In prezent, dezvoltatorul lucreaza la constructia celei de-a doua cladiri de birouri si, in paralel, la vanzarea segmentului rezidential. Potrivit lui Valentin Preda, care a ocupat functia de director general al UpGround Estates pana in septembrie 2008, vanzarile au ajuns la circa 190 de unitati, din care 60 de apartamente au fost vandute in ultimele cinci luni, o parte importanta fiind achizitionata de catre firmele de constructii care lucreaza la proiect.

Compania Upground Estates este prezenta pe piata imobiliara romaneasca de opt ani. Ea a fost formata printr-o asociere a mai multor investitori britanici si greci, reprezentati de Ioannis Papalekas, care aveau participatii la companii precum Diamond Development sau Jaguar Development, companii care au dezvoltat imobilele de birouri Eliade Tower, PGV Tower, Nord Business Center, Strauss Business Center, Puccini si Dorobanti Business Center. Tot Jaguar Development a dezvoltat si centrul comercial City Mall. Dragos Bilteanu, care detine indirect circa 20–25% din UpGround Estates, a fost implicat, la sfarsitul anului trecut, in achizitia casei de comert cu energie Romenergo, pentru aproape 20 mil. euro.
El a declarat, in momentul achizitiei, ca intentioneaza sa isi lichideze businessul din real estate si sa se concentreze pe energie.