Ce obtii de la agentiile imobiliare in criza: comisioane mai mici

Imobiliare

31.03.2009 - Gandul
Ce obtii de la agentiile imobiliare in criza: comisioane mai mici

In disperarea de a vinde, unele agentii nu mai cer comision cumparatorilor 

Aproape 10% din agentiile membre ARAI si-au oprit activitatea in ultimele sase luni

Tranzactiile imobiliare au scazut cu 21% in ianuarie 2009 fata de aceeasi luna a anului trecut

Reducerea drastica a numarului de tranzactii din ultima perioada, datorata imposibilitatii multor potentiali cumparatori sa obtina credite de la banci, ii face pe agentii imobiliari sa fie dispusi sa accepte o negociere a comisionului pe care il cer vanzatorului si cumparatorului. „Majoritatea clientilor vor sa negocieze comisionul si ofera, in loc de 3%, intre 2 si 2,5%. In unele cazuri suntem nevoiti sa acceptam pentru a face tranzactia”, ne-a declarat Jeni Dima, agent imobiliar in cadrul companiei Coldwell Banker. Asta inseamna ca pentru o garsoniera cu o valoare de 40.000 de euro, in loc sa platiti un comision de 3%, adica 1.200 de euro, puteti negocia 2%, adica 800 de euro.

La unele agentii, precum Re/MAX 4U, pentru jumatate dintre ofertele de vanzare ale apartamentelor, cumparatorul nu este nevoit sa plateasa comision, si asta pentru ca este suportat in intregime de vanzator, presat de preturile in continua scadere. Sebastian Deac, agent imobiliar la Re/MAX Advantage, spune ca negocierea comisionului depinde foarte mult si de valoarea imobilului care urmeaza a fi tranzactionat. 

Agentii se plang de prea multa munca 

„Comisioanele nu ar avea nici un motiv sa scada, ba dimpotriva, agentii ar trebui sa fie recompensati pentru ca se chinuie mai mult sa vanda proprietatea respectiva. As vrea sa nu se mai negocieze comisionul, de gen 1%, 2%”, a cerut, luni, Carmen Mihaita, secretarul general al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI). Comisioanele percepute de agentiile imobiliare variaza de la caz la caz, in functie de nivelul serviciilor. Fiecare agentie e libera sa isi stabileasca propriul comision, care poate porni de la 1% si poate ajunge chiar si la 6% din valoarea imobilului, ne-a declarat Dan Negulescu, presedinte CEREAN. In acest sens, la majoritatea filialelor Re/MAX comisionul a ajuns sa fie de 5% pentru valorile medii ale imobilelor. Faptul ca romanii nu s-au mai inghesuit sa isi cumpere locuinte sau terenuri, se observa si din datele Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI). Astfel, fata de prima luna a anului 2008, numarul tranzactiilor imobiliare a scazut cu 21%, de la 51.292 de operatiuni la 40.400, in ianuarie 2009. Cu acelasi procent s-a redus si numarul tranzactiilor incheiate in luna ianuarie fata de ultima luna a anului trecut, cand au fost realizate 51.393 de astfel de operatiuni.

Pe timp de criza, agentiile imobiliare se ocupa de amenajari interioare si curatenie

Din cauza ca au intermediat mai putine tranzactii in ultima perioada, aproape 10% din agentiile imobiliare din Bucuresti si din tara au pus lacatul pe afacere. „In ultimele sase luni, 10-15 membri au declarat suspendarea activitatii”, a declarat Ruxandra Cleciu, presedintele ARAI, asociatie care numara peste 160 de membri. Pentru a supravietui pe timp de criza, o parte din agentiile care nu au tras inca obloanele si care traiesc din inchirieri si-au diversificat paleta de servicii. In acest sens, ele acum ofera servicii de consultanta, de administrare a proprietatilor, de curatenie, de amenajari interioare si de mutare. In statele vecine, agentiile imobiliare ofera pe langa intermediere si servicii de consultanta.

In ceea ce priveste preturile apartamentelor vechi, Ruxandra Cleciu spune ca acestea vor continua sa scada, dar ca nu vor ajunge la sumele vehiculate pe piata, de 8.000 de dolari pentru o locuinta. In cazul apartamentelor noi, dezvoltatorii au facut deja eforturi pentru reducerea preturilor, dar mai jos de atat nu pot lasa, deoarece au de acoperit anumite costuri.