Ce ii lipseste planului anticriza pe imobiliare

Imobiliare

22.05.2009 - Business Standard
Ce ii lipseste planului anticriza pe imobiliare

Scaderea dobanzilor practicate de banci la creditele ipotecare, eliminarea piedicilor birocratice, aplicarea facilitatilor doar la achizitia unei locuinte noi, precum si o diferentiere a sumelor garantate in functie de localitate, acestea sunt conditiile prin care programul Guvernului de garantare in proportie de 80% a creditelor pentru locuinte ar putea relansa piata imobiliara, sunt de parere cei mai importanti jucatori de profil.

Dezvoltatorii imobiliari sunt de parere ca mingea se afla in terenul bancilor, fiindca blocajul actual este dictat de costurile prea ridicate ale creditelor. “Cetateanul are aparent un colac de salvare, sub forma acestei garantii, dar furtuna este aceeasi, respectiv costurile finantarii. La un credit de 60.000 euro, de fapt avem doi inamici - comisioanele si dobanda, care poate multiplica valoarea creditului de trei-patru ori”, a declarat pentru Business Standard Dan Ioan Popp, presedintele Impact, companie ce detine unul dintre cele mai mari portofolii de locuinte noi. Potrivit dezvoltatorilor, programul “Prima Casa”, adoptat de Guvern, ar putea deveni functional doar daca nu va fi birocratizat excesiv. “Daca trebuie sa vii cu tot felul de acte si sa mergi la diferite institutii, care lungesc timpul de acordare, o sa fie dificil. Suma de 60.000 euro acopera o mare parte din piata rezidentiala”, a mentionat Shimon Galon, CEO-ul GTC Romania.

Finantarea totala asigurata acestui program se ridica la un miliard de euro si se adreseaza persoanelor care cumpara pentru prima data o locuinta - fie din imobile noi, fie din fondul locativ existent - si care nu au beneficiat anterior de un credit ipotecar. Statul ofera aceste garantii doar pentru creditele cu o valoare maxima de 60.000 de euro. Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a anuntat ca Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM va contracta un imprumut in valoare de 100 mil. euro, cu garantia statului pentru 80% din suma, iar obiectul de activitate al Fondului va fi extins astfel incat sa poata garanta inclusiv creditele ipotecare ale bancilor. “Masurile luate de Guvern arata interesul fata de oamenii care vor sa isi achizitioneze o casa si cred ca, alaturi de solutiile pe care noi si bancile incercam sa le adoptam, vor conduce la o revenire a pietei rezidentiale”, a opiniat Bjorn Hauge, country manager al Romania Invest, fond de investitii cu un portofoliu de 800 de apartamente. Potrivit reprezentantilor Guvernului, programul va deveni operational in decurs de 60 de zile. “Daca se merge si pe locuinte vechi, banii se vor duce la persoanele fizice, si nu spre antrenarea industriei constructiilor”, spune presedintele Impact, acesta considerand ca masura guvernamentala se indreapta, in principal, spre calmarea bancilor si mai putin spre stimularea constructiilor. Dan Ioan Popp este de parere ca statul ar trebui sa dea niste semnale clare cu privire la beneficiile pe care le pot avea persoanele care intra in acest program, pentru ca altfel nu va putea fi indepartat scepticismul populatiei in ceea ce priveste piata imobiliara. Potrivit lui Shimon Galon, programul vine in ajutorul persoanelor care au platit deja un avans pentru achizitia unei locuinte noi si care acum nu mai pot accesa credite ipotecare. O parte importanta a clientilor GTC sunt in aceasta situatie. Jucatorii de pe piata considera ca trebuie facuta si o diferentiere a sumei garantate, in functie de solicitant si de localitatea in care se afl a locuinta.

“Una este sa iei un credit de 60.000 de euro in Bucuresti, cu care poti sa-ti cumperi doua camere in Berceni, si alta in Turda, unde iti permiti patru camere cu acesti bani”, a explicat Ion Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, citat de Mediafax.

In opinia oficialului, chiar daca acest program ar fi pus in practica, nu va influenta decisiv piata, avand in vedere numarul redus de tranzactii care pot fi garantate. “Cu un miliard de euro se pot garanta aproximativ 16.000 de credite, in timp ce la nivelul pietei se incheie cateva sute de mii intr-un an”, a afirmat Zilisteanu. In aceste conditii, avantajata de aceasta masura ar urma sa fie in special piata locuintelor vechi, in care preturile se apropie de 60.000 de euro, considera consultantii imobiliari.