Ce fac dezvoltatorii imobiliari in timp de criza: cazeaza muncitorii in vile

Imobiliare

13.11.2009 - Gandul
Ce fac dezvoltatorii imobiliari in timp de criza: cazeaza muncitorii in vile

Nemaiputand sa vanda vilele si apartamentele construite langa Bucuresti, dezvoltatorii imobiliari le-au gasit o noua intrebuintare: transformarea lor in spatii de cazare pentru echipe de muncitori

Vila din Otopeni nu a mai putut fi vanduta

Cum vremurile in care tot ce construiai se vindea instantaneu au trecut de mult, dezvoltatorii imobiliari se confrunta cu o mare problema: ce facem cu vilele si apartamentele cu care am ramas pe cap?

Unii dintre ei, care au construit in zonele limitrofe Bucurestilor, au gasit o solutie care le permita sa intretina respectivele unitati locative si sa scoata si un profit, mai mic, ce-i drept, dar binevenit in timp de criza. Firma lui Gabriel Zamfir se ocupa cu intermedierea tranzactiilor cu terenuri in nordul Capitalei, in special in Otopeni. Apoi, investitorul a intrat si pe piata constructiilor de locuinte, in vile si apartamente la bloc. Toate bune si frumoase pana a venit criza si investitorul s-a trezit ca a ramas cu patru vile si trei apartamente in Otopeni, pe care nu le mai putea vinde profitabil, piata imobiliara fiind inghetata. "Cea mai profitabila reconversie a destinatiei acestor unitati locative s-a dovedit mobilarea lor in vederea cazarii echipelor de muncitori care au lucrari in zona. In general, nu cazam decat muncitori cu inalta calificare, pentru care firmele lor nu-si mai permit sa le plateasca sederea la hotel", a declarat Zamfir pentru Gandul.
 
Inginerii, in camere cu doua paturi

Acum, omul de afaceri are 100 de paturi in vilele si apartamentele cu pricina. Camerele sunt mobilate cu doua pana la zece paturi si dispun de toate facilitatile: dusuri, acces la bucatarie, televizor. In camerele de doua paturi sunt cazati inginerii sau sefii de echipa, iar muncitorii obisnuiti, in celelalte.

Tarifele sunt cuprinse intre 4,5 si 7,5 euro pe noapte si variaza in functie de numarul de paturi din camera si de perioada de sedere pentru care este semnat contractul. Acesta din urma este de patru zile-o saptamana pentru contractele mici si poate ajunge pana la trei luni de zile.

"Este o afacere care merge tot timpul anului, cu exceptia perioadei 15 decembrie - 15 ianuarie. In general, avem un grad de ocupare bun, de peste 70%. Obtinem profit, chiar daca marja este foarte mica, deoarece costurile de intretinere ajung si la 90% din tarif", spune Zamfir, care precizeaza ca nu este singurul dezvoltator imobiliar din jurul Bucurestilor care a apelat la o astfel de solutie. El intentioneaza sa-si dezvolte afacerea cu servicii conexe, cum ar fi cel de catering pentru cei cazati in apartamentele sale. Imobiliaristul a mai ramas si cu un bloc cu 12 apartamente de doua-trei camere, tot in Otopeni. Pe acesta vrea sa-l transforme in aparthotel cu 28 de camere, cu restaurant tip autoservire la parter. O categorie de clienti vizata este cea a globetrotterilor, a biciclistilor si motociclistilor sau a tinerilor straini care calatoresc prin Europa cu trenul.