Ce a facut Compania de Drumuri cu creditul de 187 milioane de euro

ANALIZE / COMENTARII

16.12.2009 - Business standard

Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi a cheltuit trei sferturi din creditul sindicalizat, de 187,5 milioane de euro, pentru a rambursa un imprumut vechi si a-si acoperi cheltuielile curente din a doua jumatate a anului.

Lista platilor efectuate cuprinde 295 de beneficiari, de la constructorii mari de drumuri si pana la furnizori de carburanti, precum Petrom, sau de utilitati, precum E.On sau Radet Constanta. Dorina Tiron, directorul general al Companiei de Drumuri, spune ca este putin probabil ca administratorul retelei de drumuri sa apeleze anul viitor, din nou, la credite pentru a-si achita datoriile curente si ca solutia adoptata acum a fost una “de criza”.

Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi a primit de la Ministerul Finantelor aprobarea pentru a contracta un imprumut de 187,5 milioane de euro, catalogat recent drept cel mai mare credit sindicalizat accesat pe piata romaneasca in 2009.

Potrivit informatiilor facute publice de companie, au fost folosite peste 72% din cele 187,5 milioane de euro contractate de la BRD Soc Gen si BCR. CNADNR a folosit 443,7 milioane de lei (103 milioane de euro) pentru a rambursa un credit luat de la BCR in 2005. Alte 139,5 milioane de lei (32,4 milioane de euro) au fost utilizate pentru plata facturilor regionalelor de drumuri, acumulate incepand din a doua parte a anului.

“Am achitat facturi restante acumulate in intervalul iunie 2009-noiembrie 2009. Este vorba despre contractele de intretinere a drumurilor semnate de regionalele din tara, dar si de cheltuieli fixe pe care le avem: cu carburanti, energie electrica etc.”, a declarat ieri pentru Business Standard Dorina Tiron, directorul companiei. Potrivit acesteia, diferenta de aproximativ 40 milioane de euro din credit va fi utilizata pentru plata unui alt credit pe care administratorul de drumuri l-a luat pentru DN7, contract care se deruleaza cu UMB Spedition.

Platile de peste un milion de euro sunt in contul contractelor de intretinere a drumurilor.

Conform listei date publicitatii, principalul beneficiar al platilor efectuate este Plastidrum, o companie romano-elvetiana careia CNADNR i-a platit facturi de 28,5 milioane de lei.

“Suntem specializati in marcaje rutiere”, a explicat ieri unul dintre angajatii societatii. UMB Spedition, controlata de omul de afaceri Dorin Umbrarescu, este al doilea beneficiar, cu plati de 22,4 milioane de lei. Facturi mai mici de zece milioane de lei au fost achitate unor constructori precum Valdek Impex, Colas Drumuri, Euroconstruct Trading sau Tehnologica Radion.

Valdek Impex este unul dintre principalii furnizori de servicii de intretinere multianuala de drumuri pe zona Brasov si a primit de la CNADNR 9,4 milioane de lei. Reprezentantii societatii au spus ca plata efectuata reprezinta doar o parte din contravaloarea serviciilor prestate pentru regionala de drumuri Brasov.