CCCF cauta infuzie de capital pentru redresare

COMPANII SI FIRME DE CONSTRUCTII , Constructii

19.12.2007 - Business Standard

Firma de constructii CCCF Bucuresti, aflata in prezent in stare de insolventa, negociaza cu trei investitori atragerea unei infuzii de capital de pana la 25 mil. euro, pentru relansarea activitatii.

“Am primit mai multe oferte, din care sapte de la companii straine, insa am selectat doar trei, pe care le vom analiza la inceputul anului”, a declarat pentru Business Standard Nicolae Constantinescu, directorul general al companiei. Acesta nu a dorit sa comunice numele celor trei investitori, din cauza unor clauze de confidentialitate, insa a precizat ca printre ofertanti se numara companii din Romania si din strainatate.

Potrivit lui Constantinescu, noul investitor va participa la majorarea capitalului social al firmei cu o suma cuprinsa intre 15 si 25 mil. euro.

In luna iulie, Constantinescu declara ca CCCF va lansa in 2007 o oferta pentru atragerea unui investitor care sa cumpere minimum 51% din actiuni, pentru relansarea activitatilor companiei. De fapt, actionarii CCCF au luat in calcul aceasta varianta inca din toamna anului trecut, in urma rezultatelor negative inregistrate de firma in ultimii ani.

Compania de constructii a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 120 mil. lei (34 mil. euro), in crestere cu 15%, dupa doi ani de scadere abrupta. In 2005, firma a raportat pierderi de aproximativ 40 mil. lei, la o cifra de afaceri de 105,12 mil. lei (circa 29 mil. euro), in scadere cu 81% fata de nivelul din 2004, de 190,8 mil. lei. Valoarea cifrei de afaceri din 2004 a fost cu 18% mai mica decat nivelul consemnat in 2003, de 226,4 mil. lei.

CCCF a participat initial la constructia autostrazii Bucuresti-Constanta, intr-un consortiu din care faceau parte companiile Astaldi si Max Bogl, din care s-a retras ulterior, din cauza lipsei capacitatilor financiare si logistice necesare derularii lucrarilor.

Compania a derulat anul trecut mai multe proiecte de infrastructura rutiera, lucrari de constructie a locuintelor, precum si amenajari de platforme industriale si pentru distributia petrolului. Firma a fost infiintata in anul 1973, prin transformarea Directiei Generale a Constructiilor din subordinea Ministerului Transporturilor si regruparea unei serii de firme si fabrici de materiale de constructii, care aveau, in total 20.000 de angajati.

CCCF a participat la construirea metroului din Bucuresti, iar din 1983, la amenajarea pentru navigatie a raului Arges, construind, totodata, peste 12.500 de kilometri de cale ferata in intervalul 1982-1990. In anul 1991, firma a fost transformata in societate pe actiuni cu capital de stat si a fost privatizata in anul 1995. In prezent, Asociatia Salariatilor, care grupeaza aproximativ 6.000 de actionari, detine aproximativ 95% din capitalul social al CCCF.

George Sarcinschi