CBRE - Eurisko: Locuintele noi se vor scumpi anul acesta cu 15%

Imobiliare

21.05.2008 - Curierul National

Imobilele din cadrul ansamblurilor rezidentiale noi vor continua sa se scumpeasca in 2008 cu un procent ce variaza intre 5-15%, dar acesta reprezinta un ritm inferior celui inregistrat anul trecut, deoarece preturile au ajuns la nivelul maxim care poate fi suportat de cererea de pe piata, sustin reprezentantii companiei CB Richard Ellis/Eurisko, citati de Mediafax.

Potrivit raportului CBRE pe 2008, "anul trecut, preturile locuintelor noi au crescut in medie cu 25-40%, iar in acest an vom vedea o scadere a ritmului de crestere a preturilor, de circa 15%. Pretul pe metru patrat construit va creste cu 10-30% datorita majorarii pretului terenurilor, al utilitatilor, materialelor de constructii si al fortei de munca, iar pe ansamblu pretul final de vanzare se va majora cu 5-15%".

Conform oficialilor companiei, in acest an o parte din dezvoltatori nu vor mai mari preturile de vanzare a locuintelor pe etape de constructie a proiectelor, ci vor mentine nivelurile de la inceperea primei etape de dezvoltare.

"Nu mai este loc de crestere si vor fi cazuri in care dezvoltatorii nu vor mai avea posibilitatea de a mari preturile", a declarat, intr-o conferinta de presa, Adrian Nicolescu, manager-valuation advisory departament al companiei.

In acest context, analistii CBRE apreciaza ca in perioada urmatoare vor avea loc chiar si corectii la preturile nejustificat de mari ale locuintelor, insa preturile de vanzare nu vor scadea atata vreme cat exista o cerere ridicata.

"Anul 2008 va fi anul in care se vor finaliza multe ansambluri rezidentiale si va marca inceputul concurentei reale pe aceasta piata. (...) Ca urmare, este de asteptat ca dezvoltatorii sa ofere clientilor anumite stimulente, precum loc de parcare gratuit, bucatarie si baie utilate si mobilate", apreciaza realizatorii raportului.

In ceea ce priveste evolutia preturilor terenurilor, care influenteaza direct piata rezidentiala, analistii CBRE/Eurisko apreciaza ca acestea vor inregistra, pentru prima data, o scadere in anumite zone.
"Pentru prima data in ultimii ani, in 2008, am vazut o stagnare si chiar o scadere a preturilor pe anumite segmente. Terenuri care erau scoase la vanzare la sfarsitul anului trecut in 2008 au inregistrat scaderi ale pretului. Speculatorii s-au confruntat cu cresterea foarte mare a preturilor terenurilor, nivel pe care dezvoltatorii nu-l mai platesc deoarece nu mai este rentabil", a mentionat Nicolescu. Scaderi previzioneaza analistii imobiliari si pe segmentul spatiilor de birouri, in ceea ce priveste chiriile, dar incepand cu anul 2010, pe fondul cresterii stocului.

Diana State