CBRE: 40% din case sunt supraevaluate

Imobiliare , ANALIZE / COMENTARII

30.05.2008 - Business Standard

Circa 40% dintre proprietatile imobiliare de pe piata bucuresteana sunt supraevaluate, in special segmentul apartamentelor vechi, piata rezidentiala crescand pana acum intr-un mod artificial, a declarat Ionut Bordei, directorul departamentului rezidential al companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis-Eurisko, in cadrul unui seminar organizat de Business Media Group.

Potrivit acestuia, pretul apartamentelor se stabileste de multe ori “dupa ce zic vecinii” si mai putin dupa valorile absolute de tranzactionare din zona. Numarul apartamentelor livrate anul trecut pe piata din Capitala este de 20 de ori mai mic decat pe alte piete vecine, precum cea din Varsovia, care are cinci ani de activitate in dezvoltare si livrare de locuinte. Potrivit lui Bordei, piata locala trece printr-un moment care va continua cu o dezvoltare a profesionalismului jucatorilor. Gijs Klomp, managing director al ING Real Estate Investment Management, a sustinut ca Romania si intreaga regiune si-au pierdut din atractivitatea de anii trecuti, din cauza scaderii randamentelor investitionale.

“In prezent, cu banii care s-au dat pe America House poti sa iti cumperi proprietati similare in Marea Britanie, motiv pentru care investitorii sunt reticenti si asteapta noi cresteri ale yield-urilor pentru a reincepe investitiile in regiune”, a subliniat Klomp.

Conform Ilincai Paun, directorul departamentului rezidential din cadrul companiei de consultanta imobiliara Colliers" class='linkuri'>Colliers International, dezvoltatorii vor amana lansarea unor proiecte rezidentiale in Romania pentru anul viitor, deoarece au dificultati in gasirea fondurilor necesare finantarii investitiilor si din cauza costului prea ridicat al terenurilor.

“Acest lucru se va simti in prima jumatate a anului viitor, cand oferta de locuinte noi livrate pe piata va fi mai mica decat in aceeasi perioada a acestui an”, a afirmat Paun. In opinia sa, dezvoltatorii trebuie sa intre in parteneriat cu fonduri de investitii care dispun de capital pentru investitii si isi pot asuma mai usor riscuri la achizitia terenurilor. Ea este de parere ca investitorii sunt mai precauti si in ceea ce priveste achizitia de locuinte “la pachet”, datorita incertitudinilor din ultimele sase luni.

Alexandru Urzica