Cati bani ofera bancherii pentru Prima Casa

Finante Banci

25.06.2009 - Business standard

Bancile sunt dispuse sa aloce, pentru creditele acordate prin programul “Prima Casa”, plafoane cuprinse intre 25 si 200 mil. euro, potrivit bancherilor contactati telefonic ieri de Business Standard. Ofertele bancilor pentru acest program urmeaza sa fie depuse la Finante pana astazi, la ora 17.00. BCR, cea mai mare banca dupa active, este si cea care a alocat cel mai mare plafon la “Prima Casa”, afirma surse bancare.

Oficialii BCR nu au confirmat informatiile pana la inchiderea editiei. Plafoane mai mici au alocat bancile cu capital elen, Piraeus si Alpha Bank, angajandu-se in program cu cate 50 mil. euro fiecare, spun surse bancare.

Directorul general al Piraeus Bank Romania, Catalin Parvu, a declarat ieri ca bancile se asteapta, pentru creditele acordate prin programul “Prima Casa”, sa obtina cote de piata similare celor pe care le au deja pe segmentul acordarii de imprumuturi. El a precizat ca Piraeus Bank se afla printre bancile interesate de acest program, care au timp pana azi sa depuna ofertele.

Pe de alta parte, Mihai Bogza, presedintele Bancpost, a declarat ca inca banca nu a depus o oferta la Ministerul Finantelor si ca, “pana nu se finalizeaza dezbaterile, toate posibilitatile sunt deschise”.

Sergiu Oprescu, presedintele executiv Alpha Bank Romania, a declarat pentru Business Standard ca banca “va participa la program, nivelul de pricing oferit fiind cel indicat prin ordonanta. In ceea ce priveste plafonul pentru volumul creditelor acordate prin acest program, ne vom ghida dupa cota noastra de piata din total credit ipotecar, care in prezent este de peste 10%”. Presedintele UniCredit Bank Romania, Rasvan Radu, spune ca plafonul aprobat de catre institutie pentru acest program este sub 50 mil. euro, fara sa ofere o suma concreta. In ceea ce priveste marja de profit a bancii in cadrul acestui program, Radu a precizat ca “nu putem vorbi despre profit, vorbim despre contributii”.

Presedintele Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, a declarat pentru Business Standard ca plafonul aprobat de institutie pentru acest program este de 25 milioane de euro, intr-o prima faza, acesta urmand sa fie suplimentat in functie de succesul programului. Ciorcila a mai declarat ca marja de profit a bancii in acest program este de aproape 0%.

Vicepresedintele Raiffeisen Bank Romania, responsabil de divizia de retail, Razvan Munteanu, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte, ca banca a aprobat un plafon de 50 milioane de euro pentru creditele acordate prin programul “Prima Casa”, volum ce poate fi suplimentat in functie de conditiile pietei.

Potrivit acestuia, dobanzile din oferta bancii sunt cele impuse de Guvern prin Ordonanta. Premierul Emil Boc explica, la finalul sedintei de Guvern din 14 iunie, ca bancile care dau credite ipotecare prin programul “Prima Casa” pot aplica o marja de maximum 4% pe an peste rata EURIBOR la trei luni, in cazul imprumuturilor in euro, respectiv o marja de cel mult 2,5% pe an peste rata ROBOR la trei luni, la creditele in lei.

In ciuda interesului manifestat de banci, jucatorii imobiliari nu se asteapta ca industria constructiilor sa fie stimulata real, chiar daca programul a suferit modificari ce vizeaza cresterea atractivitatii pe sectorul constructiilor noi.

Noua completare ofera posibilitatea persoanelor interesate de “Prima Casa” sa achizitioneze si locuinte aflate in constructie sau chiar in faza de proiect. Cu aceasta modificare, programul reuseste sa stimuleze doar cererea solvabila, prin asigurarea unei garantii de acordare a creditului ce urmeaza a fi accesat numai in momentul in care locuinta este livrata.

Totusi, principala problema a dezvoltatorilor care si-au oprit santierele in mijlocul constructiei este si ramane in continuare accesul la finantare. “Aceasta modificare are o problema fundamentala. Casa nu se ridica,totusi, cu promisiuni, ci cu bani. Pana acum, toate sunt promisiuni si se transforma in bani cand casa este gata. Din cele prezentate pana acum de Guvern, rezulta ca dezvoltatorul este cel care plateste constructia casei. De fapt, cei care vor putea oferi constructii noi conform programului sunt dezvoltatorii mari, care vor avea finantare”, a declarat pentru Business Standard Dan Ioan Popp, presedintele Impact Developer&Contractor.

Pe de alta parte, Shimon Galon, CEO-ul Globe Trade Centre, vede noua modificare ca pe un punct benefic pentru piata, chiar si prin stimularea cererii, care s-a diminuat aproape de zero in ultimele luni. “Nu avem nevoie de banii clientilor, ci de o contractare ferma, cu un avans de 20%. Pentru mine, programul este bun. Guvernul nu s-a gandit o secunda la cum sa ajute investitorii, ci oamenii interesati de achizitia unei locuinte. Problema, pana acum, nu era accesarea finantarii pentru dezvoltare, ci lipsa clientilor”, a mentionat Galon. Modificarea adusa programului este si un semnal din partea Guvernului ca oamenii vor putea beneficia de acesta si in viitor.

“Faptul ca persoanele interesate pot primi garantia bancii ca la momentul finalizarii constructiei isi vor primi banii creste increderea utilizatorilor finali, lucru de care are nevoie piata in acest moment”, spune si Antonio Zarnescu, directorul comercial al GEA Prasa.