Cate mall-uri poate inghiti Capitala?

Retail , PROIECTE / DEZVOLTARE

04.04.2008 - Gandul
Cate mall-uri poate inghiti Capitala?

In momentul de fata, Bucurestiul are numai patru centre comerciale moderne
Anul acesta urmeaza sa fie deschise alte patru noi malluri, cu o suprafata totala de peste 223.000 de metri patrati inchiriabili

Cate mall-uri poate inghiti Capitala?
Capitala are la ora actuala patru mall-uri, Unirea Shopping Center, Plaza Romania, Bucuresti Mall si City Mall, care totalizeaza putin peste 150.000 de metri patrati inchiriabili. La o populatie oficiala a Bucurestiului de circa doua milioane de locuitori, aceasta suprafata este derizorie, dovada ca centrele comerciale sunt aproape tot timpul pline, iar dezvoltatorii se inghesuie sa porneasca noi astfel de proiecte.
Desi nu exista statistici clare in acest sens, majoritatea investitorilor imobiliari considera ca populatia necesara pentru a justifica financiar prezenta unui mall este de circa 100.000 de persoane, ceea ce inseamna ca Bucurestiul ar putea inghiti inca 16 mall-uri cel putin.

12 luni, patru mall-uri

Anul acesta urmeaza sa fie inaugurate patru noi mall-uri, Baneasa Shopping City, Sun Plaza, Liberty Center si Vitantis Shopping Center, care totalizeaza peste 220.000 de metri patrati inchiriabili. In 2009 ar urma sa fie finalizate alte cel putin trei mall-uri, in timp ce peste doi ani se vor deschide alte doua mari centre comerciale.

Pozitionate strategic, fara a-si imparti gradul de acoperire intre ele, de la Unirii la Eroii Revolutiei, la Vitan si la Drumul Taberei, cele patru mall-uri pe care le are Bucurestiul acum nu cunosc gustul concurentei directe. Situatia se va schimba incepand de anul acesta.

Concurenta va aduce servicii mai bune
2008 va fi anul in care Capitala isi va dubla oferta de magazine din centrele comerciale, iar managerii unora dintre ele vor trebui sa ia masuri pentru a nu pierde clienti in fata concurentei. Fie ca va fi vorba despre aducerea de noi branduri pe rafturi, de constructia de sali de cinema cu tehnologie de ultima ora sau de spatii de distractii. Unirea Shopping Center, de exemplu, si-a deschis la ultimul etaj un food court si o zona de relaxare, in timp ce majoritatea mall-urilor anuntate promit vizionarea de filme in cinematografe high-tech.

Primele semne de concurenta directa vor fi probabil, dupa asezare, intre Vitantis si Unirea Shopping Center. Vitantis este situat la intersectia Vitan-Barzesti, cu iesire spre Splaiul Unirii, si, in ciuda denumirii, concurentul direct poate fi considerat Unirea Shopping Center, si nu Mall Vitan. Un alt duel interesant va fi intre centrele comerciale Cotroceni Park si Casa Radio. In timp ce Casa Radio (Dambovita Center), care urmeaza sa fie finalizata in 2011, are avantajul unei suprafete mai generoase, de peste 100.000 de metri patrati inchiriabili, Cotroceni Park va avea la acea data doi ani de functionare, el urmand sa fie deschis anul viitor.