Cat platim pentru terenul de sub blocul sau casa pe care vrem sa o cumparam

ANALIZE / COMENTARII , Imobiliare

09.01.2008 - Gandul
Cat platim pentru terenul de sub blocul sau casa pe care vrem sa o cumparam

Intre 20 si 70% din pretul final al unei locuinte costa acest teren

Pretul unui metru patrat construit va creste anul acesta cu aproape 50%, fata de 2007

Fie ca este un apartament sau o vila dintr-un ansamblu rezidential, la achizitionarea acestora, in pretul final este inclus si terenul. Acesta difera in functie de constructie: este mai mic in cazul proiectelor imobiliare construite pe verticala si mai mare in cazul celor care cuprind case si vile ce au o suprafata de teren mult mai mare. O statistica intocmita de compania de consultanta imobilara Eurisko arata ca pretul constructiei pe metru patrat a continuat sa creasca incepand cu anul 2005, cand au inceput sa fie lansate primele mari proiecte rezidentiale. Atunci, pretul constructiei unui metru patrat era de 450 de euro, in 2006 de 500 de euro, iar anul trecut era de 650 de euro. Ionut Bordei, directorul departamentului de vanzari din cadrul companiei Eurisko, prevede ca in 2008 acest cost sa atinga valoarea de 750 de euro pe metru patrat construit.

Acesta mai precizeaza ca pretul terenului pe metru patrat de constructie a ajuns de la 100 de euro, in 2005, la 250 de euro in 2007. Pentru acest an, se preconizeaza ca acesta sa creasca cu aproape 50%. Alexandru Nitescu, directorul departamentului investitii si proiecte din cadrul companiei imobiliare Regatta, spune ca aportul terenului in pretul de vanzare variaza intre 20 si 50%, in functie de localizarea proiectului, tipul si dimensiunile acestuia, precum si in functie de segmentul caruia se adreseaza.

 

40% din costul unui apartament

Din costul unui apartament achizitionat, pretul terenului variaza intre 30 si 40%, spun reprezentantii EuroMetropola. In ansamblurile rezidentiale medii si medii-plus constructia unui metru patrat ajunge la 700 de euro, iar in cele de lux acesta este cuprins intre 800 si 900 de euro pe metru patrat, in functie de calitatea finisajelor alese, cat si de locul de provenienta al acestora. Un exemplu in acest sens este un imobil din Calea Floreasca ce are o structura de doua subsoluri, parter si sapte etaje si are 29 de apartamente.

Suprafata totala de constructie este de 4.147 de metri patrati, in timp ce amprenta la sol a constructiei este de 536 de metri patrati, iar suprafata totala de teren este de 913 metri patrati. Aici, pretul de vanzare al unui metru patrat construit este de 2.500 de euro, in timp ce in zona pretul unui metru patrat de teren este in jur de 2.200 de euro. In acest caz, costul terenului reprezinta aproximativ 30% din pretul de vanzare al apartamentelor.

Andrada Ghira