Cat este valoarea imobiliara a romanilor? 400 mld. euro

Imobiliare

17.02.2011 - Ziarul financiar
Cat este valoarea imobiliara a romanilor? 400 mld. euro

Romanii stau in case si apartamente care pot fi evaluate la 400 de miliarde de euro, locuinte de 63 de miliarde de euro fiind doar in Bucuresti, potrivit unui indice imobiliar creat de grupul elen Eurobank, care detine in Romania Bancpost.

Eurobank Property Services a creat un indice imobiliar conform caruia pretul mediu al locuintelor la nivel national este de 47.000 de euro. Tinand cont de aceasta estimare, valoarea locuintelor din Romania ar putea ajunge la aproape 400 de miliarde de euro la un stoc de 8,4 milioane de unitati.

Acest indice arata insa un pret mediu de aproape 1.200 de euro/metrul patrat la nivel national, tinand cont de faptul ca suprafata medie a locuintelor din Romania nu depaseste 40 de metri patrati, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica.

Reprezentantii Eurobank Property Services spun ca acest indice ar urma sa fie util firmelor de asigurari, fondurilor de investitii si bancilor care doresc sa isi reevalueze garantiile imobiliare pentru creditele in curs sau viitoare, primul client al acestui indice fiind Bancpost, banca locala detinuta de grupul elen Eurobank.

"Inainte de criza toata lumea percepea preturile imobiliarelor intr-o singura directie, in sus. Cand a aparut criza, ne-am pus problema, si noi si restul bancilor, daca valoarea garantiilor mai este aceeasi. In plus, dupa izbucnirea crizei, proprietatile imobiliare au devenit mult mai greu de finantat pentru ca a devenit foarte greu sa-ti dai seama care este valoarea de piata a produsului care urma sa fie finantat", explica utilitatea indicelui Mihai Bogza, presedintele consiliului de administratie al Bancpost.

Reprezentatii Eurobank spun ca in decurs de o luna cu ajutorul acestui indice au fost reevaluate 15.000 de garantii imobiliare din portofoliul Bancpost, la un cost de sub 5 euro/activ. Cate din aceste garantii sunt in prezent sub valoarea creditului ramas de rambursat?

"N-as putea sa va spun un procent. Am acordat credite in multe perioade (inclusiv inainte de perioada de boom imobiliar, cand preturile apartamentelor erau la un nivel apropiat de cel actual - n.red.). Pot sa va spun insa ca nivelul de provizioane a fost stabilit corect. Noi am oferit credite la un raport «loan to value» destul de jos, de pana la 70% din valoare, astfel ca o devalorizare a proprietatilor in limita a 30% nu ne-a afectat", spune Bogza.

Eurobank a calculat 21 de serii de indici, respectiv pentru opt regiuni ale tarii, 11 orase principale si doua segmente ale Capitalei, in urma evaluarii a cateva mii de proprietati. Indicii cuprind informatii din perioada 2005-2010 si arata faptul ca preturile actuale sunt considerabil mai mari decat cele din 2005. "In decursul istoriei de sase ani a indicelui national al preturilor valorile au crescut in medie cu 7,2%", spun reprezentantii Eurobank, care considera aceasta evolutie drept una "sanatoasa".

La nivel national, aproape jumatate de milion de locuinte sunt ipotecate de catre bancile de pe piata, circa 200.000 de locuinte fiind construite sau achizitionate prin credite ipotecare, in timp ce restul apartamentelor si caselor au fost constituite garantii pentru alte tipuri de imprumuturi.

Indici imobiliari mai realizeaza si Instititutul National de Statistica si alte site-uri imobiliare, care indica o scadere a preturilor de circa 50% fata de maximele atinse la inceputul anului 2008.