Cat de utili sunt indicii din piata imobiliara autohtona

Imobiliare

17.02.2011 - Evenimentul zilei
Cat de utili sunt indicii din piata imobiliara autohtona

Valorile medii ale proprietatilor, stabilite prin indici care au ca baza preturile de strigare din anunturi sau raportarile notarilor, nu surprind cu exactitate situatia din piata reala a tranzactiilor.

Numarul de indici imobiliari care incearca sa surprinda cât mai exact valorile proprietatilor imobiliare din România, precum si trendul acestora, s-a marit, ieri, odata cu publicarea indicelui elaborat de EFG Eurobank Property Services.

Comparat cu indicele celor de la imobiliare.ro, acesta se apropie de aceleasi valori la nivelul principalelor orase, dar exista si diferente. Ambii indici releva o scadere a preturilor din Bucuresti, spre exemplu, de aproximativ 30%, la nivelul lunii ianuarie din acest an comparativ cu valorile inregistrate la finalul lui 2008.

Diferente mici se inregistreaza atunci când vorbim despre Constanta, acolo unde indicele EFG Eurobank Property Services releva o scadere de aproximativ 20% pe parcursul anilor 2009 si 2010, in timp ce analiza celor de la imobiliare.ro arata o ieftinire cu peste 30%.

Acelasi oras, dar cu preturi mult diferite

Diferente mai mari gasim intre cei doi indici atunci când vorbim despre Cluj-Napoca, oras pentru care imobiliare.ro stabileste un pret mediu de 985 de euro pe metru patrat, in timp ce analiza EFG Eurobank Property Services releva un pret mediu de 750 de euro pe metru patrat.

Unii experti din piata sustin ca valorile indicilor publicati sunt discutabile, deoarece ele sunt stabilite având ca elemente orientative preturile de strigare din anunturi sau cele raportate de notari.

"Este greu sa vii cu o medie de pret valabila in cazul unui oras, deoarece intre preturile din anunturi si cele finale sunt diferente mari, aparute in urma negocierii dintre vânzator si cumparator", precizeaza Florin Zamfirescu, expert imobiliar.

Mai mult, majoritatea partenerilor tranzactiei declara la notar alt pret, aproape de limita inferioara a grilei. Consultantul imobiliar Maria Avramescu crede ca indicii utilizati nu pot fi luati ca etalon.

"La o scadere a preturilor de 10% valabila de la un trimestru la altul, relevata de unul dintre indicii din piata, as adauga cel putin 2-3 procente, pe baza contactului cu clientul final, nu pe baza anuntului de vânzare", a spus consultantul.

Din vara anului trecut, si Institutul National de Statistica publica trimestrial un indice imobiliar. Acesta este un fel de "inflatie a pietei imobiliare", care arata doar cât de puternica este tendinta preturilor de a creste sau de a scadea. Florin Zamfirescu considera indicele imobiliar al INS ca fiind poate cel mai putin relevant dintre toate.