Cat de atractive mai sunt apartamentele vechi?

Imobiliare , TENDINTE

17.03.2008 - Jurnalul National
Cat de atractive mai sunt apartamentele vechi?

Numarul de locuinte vechi vandute in primele doua luni ale anului a scazut dramatic. Este un semn ca va urma si o scadere a preturilor? Nu, locuintele nu se vor ieftini atat timp cat cererea este mai mare decat oferta, apreciaza analistii imobiliari.

Stagnarea vanzarilor este o problema temporara, care nu va avea impact asupra pietei, opineaza agentii imobiliari. "Multi oameni care doresc sa-si cumpere o locuinta stau acum si asteapta sa vada ce se intampla. Unii spera ca preturile o vor lua in jos, altii se gandesc ca leul s-a depreciat brusc in raport cu euro si ca nu este o perioada buna pentru imprumuturi", spune Ionut Bordei, director de vanzari la compania imobiliara Eurisko. Insa, cu cat perioada de asteptare va fi mare, cu atat preturile locuintelor vor creste mai mult. Cand potentialii cumparatori vor intelege ca apartamentele nu se ieftinesc, vor dori sa cumpere, si aceasta cerere mai mare decat normala pentru o anume perioada va umfla si mai mult preturile, explica Bordei.


PARADOX. Si, totusi, apartamentele vechi sunt scumpe compartiv cu gradul de uzura al instalatiilor, al izolatiilor termice, cu ambianta din jurul blocurilor, cu lipsa parcarilor, spune Adrian Crivii, directorul firmei de evaluare imobiliara Darian. El adauga ca pretul corect este cel dat de piata si, in conditiile in care cererea este foarte mare in raport cu oferta, nu se pune problema unei scaderi intr-un orizont previzibil de timp, de trei-patru ani.
Paradoxul este ca un apartament dintr-un bloc construit in urma cu 30 de ani este de multe ori mai scump decat unul cu aceleasi caracteristici amplasat intr-un imobil nou, insa piata a acceptat aceasta anomalie, pentru ca legea cererii si ofertei este de necontestat, spun reprezentantii agentiei imobiliare Eurometropola.

Mai mult, scumpirea creditelor si deprecierea leului orienteaza cererea tot spre locuintele vechi. "O persoana care putea sa obtina un credit de 100.000 de euro in a doua parte a anului trecut, acum, la acelasi nivel de venituri, mai poate lua, sa spunem, numai 75.000 de euro. Chiar daca acest om dorea sa-si cumpere un apartament nou, se va orienta tot catre unul vechi", explica Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.


BANI PUTINI. Problema care se pune este daca cei care-si doresc o locuinta vor mai avea resurse financiare – cash sau credit – sa dea, de exemplu, pe o garsoniera in Drumul Taberei, Militari sau Titan intre 65.000 si 80.000 de euro. Sa nu mai vorbim de un apartament cu doua camere, care nu poate fi achizitionat fara 100.000-110.000 de euro, in aceleasi cartiere. Bancherii cu care am vorbit spun ca au constatat o cerere mai scazuta pentru credite imobiliare in acest an. Cumparatorii au devenit precauti, pentru ca au simtit ca puterea lor de cumparare – in valuta – a scazut pe fondul deprecierii leului. Oamenii se intreaba daca este cazul sa mai ia un credit pentru a cumpara o locuinta al carei pret ar putea scadea peste un timp, iar ei ar ramane cu o rata foarte mare pe un timp destul de lung. "Volatilitatea ratei de schimb a fost de la inceputul anului de peste 15%, in conditiile in care 97% din creditele ipotecare sunt in valuta. Deci, sa nu ne surprinda faptul ca, de la inceputul anului, clientii au fost mai precauti in ceea ce priveste accesarea creditului ipotecar", a declarat Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank. De fapt, nu numai clientii persoane fizice sunt precauti, ci si bancile sunt mult mai atente atunci cand acorda dezvoltatorilor credite.


INVESTITII. Totusi, trebuie spus ca investitiile in locuinte nu vor mai aduce profiturile de pana acum. Preturile pe piata imobiliara vor continua sa cresca si in acest an, dar intr-un ritm mai lent, potrivit estimarilor Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR). "Investitiile imobiliare nu vor mai da castigurile de acum doi-trei ani. Piata se dezvolta", a declarat vicepresedintele ANEVAR, Speranta Munteanu. Ea a explicat ca piata materialelor de constructii trebuie sa se dezvolte, ca salariile pentru forta de munca din constructii vor creste mai mult decat pe alte segmente. Acest lucru va atrage scumpiri la apartamentele noi, care vor trage preturile si la cele vechi.

Daniela Ivan