Casele noi schimba primele furnizorul de curent

TENDINTE , Constructii

05.12.2007 - Evenimentul Zilei

Primii consumatori casnici care isi vor schimba furnizorul de electricitate si de gaze naturale vor fi locatarii noilor cartiere rezidentiale, spune Ion Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania.

El afirma ca furnizorii au nevoie de acesti noi consumatori care intra pe piata si crede ca ei se vor orienta inclusiv catre unele asociatii de locatari.

„Anul viitor vor fi primele contracte realizate cu consumatorii casnici care doresc alt furnizor, dar in 4-5 ani doar 10% dintre consumatori vor alege alti furnizori de energie”, spune presedintele Asociatiei. Desi schimbarea furnizorului de electricitate si gaze naturale este posibila de la 1 iulie, niciun consumator casnic nu a solicitat pana acum acest lucru, potrivit companiilor de furnizare.

Pe adresa redactiei „Evenimentul zilei” au sosit insa mesaje din care reiese ca oamenii au incercat sa isi schimbe furnizorul, dar au fost refuzati pe diferite motive. „Eu am incercat in urma cu trei luni sa imi schimb furnizorul de energie, am contactat vreo zece firme din cele 66 aflate pe lista ANRE si pot sa va spun ca practic este imposibil”, ne-a scris Dan Matei, directorul unei firme din Ploiesti.

„Principalul motiv pentru care nu e posibil este acela al lipsei birourilor acestor companii, in localitatile ce nu fac parte din regiunile pe care le acopera”, spune el. „Eu sunt din Campina, si cei de la E.ON Moldova si CEZ Oltenia mi-au spus ca ei imi monteaza contorul pentru energie, dar, neavand birou in orasul in care locuiesc, nu il pot citi si nici nu pot interveni in caz de avarie”, adauga Dan Matei.

Catalin Balan