Casele mucegaite trebuie receptionate

PROIECTE / DEZVOLTARE , Constructii

07.01.2008 - Jurnalul National
Casele mucegaite trebuie receptionate

Casele cu defecte de finisaj, construite pentru militari, trebuie receptionate asa cum sunt, problemele urmand a fi remediate in maximum 90 de zile de la data acestei operatiuni.

Militarii care au cumparat case in cartierul destinat lor, din nordul Bucurestiului, sunt obligati prin contract sa preia casele in stadiul in care sunt. Potrivit articolului 18 din contractul semnat de militari cu South Pacific Constructii, antreprenorul general al proiectului, "beneficiarul este obligat sa se prezinte in termen de 15 zile de la data comunicata de catre Antreprenorul General pentru receptia la terminarea lucrarilor si primirea-predarea locuintei". Proprietarii au primit deja invitatii pentru a receptiona locuintele in perioada 10-30 ianuarie 2008, astfel ca acum militarii sunt stransi cu usa sa isi ia casele cu defecte de finisaj. De altfel, South Pacific raspunde contractual pentru acestea, conform articolului 21, care spune ca la momentul predarii locuinta "va avea toate amenajarile, cablurile, circuitele, conductele, tevile si alte retele interne similare, necesare pentru a permite conectarea la utilitati".

Conform contractului, SPC trebuia sa predea casele la 24 de luni de la data emiterii ordinului de incepere a lucrarilor. La 8 septembrie 2005 Teodor Atanasiu, ministrul Apararii de atunci, a inaugurat lucrarile. Deoarece lucrarile nu s-au desfasurat conform graficului, comisia de receptie a amanat cu zece zile, pana la 18 septembrie 2007, receptia locuintelor. Cu toate acestea, nici pana in ziua de azi casele nu au fost terminate.


DESPAGUBIRI. Conform articolului 12 din contractul semnat, South Pacific ar trebui sa plateasca militarilor despagubiri de 0,05% pe zi din valoarea pretului casei, pana la predarea efectiva a locuintei. La o locuinta in valoare de 30.000 de euro, pentru cele 114 zile intarziere, intre 18 septembrie 2007 si 10 ianuarie 2008, SPC trebuie sa plateasca o despagubire de 1.710 euro. Pentru o locuinta de 100.000 de euro, beneficiarul locuintei trebuie sa primeasca 5.700 de euro.

Remedierea deficientelor constatate trebuie facuta in maximum 90 de zile, insa aici militarii se plang de faptul ca nu au primit Cartile Tehnice ale propriilor locuinte. "Noi receptionam doar ce se vede, nu putem intra in detalii tehnice, pentru ca nu ni se da cartea tehnica a imobilului decat in momentul predarii casei: in 120 de minute iti vezi prima oara casa, citesti cartea tehnica, faci inspectia locuintei, sesizezi si completezi procesul-verbal cu neregulile constatate si faci si receptia! La cererea de a defalca cele doua procese (receptie si predare-primire), asa cum este normal si legal, ni s-a spus ca de obicei nu!", ne-a precizat unul dintre viitorii proprietari ai caselor din cartier.

Daniel Ionescu