Casele-monument istoric, abandonate

Imobiliare

23.07.2008 - Adevarul
Casele-monument istoric, abandonate
Mai multe cladiri din patrimoniul cultural al Romaniei au fost transformate in baruri, magazine sau pur si simplu parasite. Primaria Craiova a initiat un proiect de montare a 150 de placute de identificare a monumentelor istorice. Edilii s-ar putea trezi insa ca nu mai au pe ce sa le monteze.

Doljul are 697 de monumente, fiind situat pe locul 11 in clasamentul judetelor bogate in monumente. Insa multe dintre cladirile de secol XIX, care figureaza in Lista Monumentelor Istorice, nu mai sunt de gasit in teren. In locul lor au aparut vile de lux cu termopane, fiind incalcate prevederile Legii 422/200, privind protejarea monumentelor istorice.

Mai mult, plachetele in care Primaria vrea sa investeasca 100.000 de euro si pe care ar trebui sa stea gravate date despre istoria caselor au fost deja inlocuite cu numele unor baruri, magazine sau cabinete medicale.
„Nu zic ca nu erau necesare artezienele, dar aceste case, daca ar fi fost valorificate, ar fi adus turisti, specialisti si, odata cu asta, bani. Comisia Monumentelor ar trebui sa fie mereu in alerta, sa verifice mai des monumentele ca sa nu ajungem in situatii ca astea, spune presedintele filialei oltene a Ordinului Arhitectilor din Romania, Pavel Popescu.

Sanctiuni pe hartie

Arhitectul mai spune ca reprezentantii primariei ar fi trebuit sa se ocupe mai devreme de marcarea monumentelor.
Teoretic, legea prevede sanctiuni clare pentru desfiintarea neautorizata, distrugerea partiala sau totala fara avizul Ministerului Culturii si Cultelor.
Amenzile sunt cuprinse intre 2.000 si 7.000 lei, proprietarul fiind obligat, in plus, sa readuca imobilul la starea initiala.

Irma Huculici