Casele ecologice patrund si pe piata din Romania

Constructii

20.08.2008 - Curierul National
Casele ecologice patrund si pe piata din Romania
Aceste locuinte au un pret mai ridicat, dar poate fi amortizat prin costurile reduse de intretinere
Imobilele pot fi construite in 6-12 luni
In conditiile in care Bucurestiul este un oras foarte poluat, iar metodele traditionale de construire a cladirilor de aici favorizeaza si sporesc fenomenul de poluare, dezvoltatorii imobiliari s-au gandit sa combata acest proces prin realizarea unor case ecologice.

Acest concept de locuinte ecologice, mai degraba cunoscut sub denumirea de case pasive, este cunoscut si utilizat de mult timp in Europa, iar primul complex rezidential din Romania ce are la baza acest concept este Adnana Residence construit de QCM, la Buftea, pe un teren de 4.000 mp si cuprinde trei vile de lux, planurile venind de la renumite case de arhitectura din Statele Unite ale Americii, reiese dintr-un comunicat al companiei DMI.
"QCM, prin proiectul Adnana Residence, este prima companie din Romania care implementeaza utilizarea energiei alternative si aduce conceptul de casa pasiva. Solutia integreaza utilizarea energiei alternative si reducerea considerabila a costurilor de intretinere a casei, facturi mai mici care duc mai repede catre amortizarea investitiilor", sustin specialistii dezvoltatorului QCM.

Potrivit comunicatului, casele pasive sunt construite cu scopul principal de a aduce transferul termic cat mai aproape de zero, astfel incat sa mentina un echilibru termic, asigurand un climat interior confortabil si vara si iarna, fara a folosi o sursa conventionala de racire sau de incalzire. Specialistii sustin ca in cazul unui astfel de imobil, consumul de energie este mai mic cu 70-80% decat in cazul unei locuinte construite in sistemul clasic. in Germania si tarile nordice, locuintele de aceste gen reprezinta 40% din totalul caselor.

Conform sursei citate, o locuinta cu transfer termic zero nu elimina noxe, si, prin economia de energie, reduce substantial costurile de intretinere. Casele sunt dotate cu pompe de caldura si panouri solare, nepoluante. O casa pasiva poate fi dotata cu un sistem integrat de incalzire, ventilatie si conditionare a aerului. Astfel, pe timp de iarna, aerul rece de afara poate fi incalzit prin sistemul subteran, iar energia solara poate fi folosita pentru incalzirea apei menajere.

Elemente tipice pentru casele pasive sunt ferestrele cu trei randuri de geam si nivelul ridicat de termoizolatie. Aceste case pot avea o structura de pana la 8 etaje si o durata de viata de 100 de ani. Casele pasive pot fi gata intr-un termen ce variaza intre 6 luni si 1 an.

Diana State