Casele din lemn impanzesc Banatul

TENDINTE

01.07.2008 - Adevarul
Casele din lemn impanzesc Banatul

Dezvoltatorii din Timis care au ales sa construiasca locuinte cu materiale de constructii alternative spun ca, anul acesta, au dat lovitura Costuri mai mici si un timp scurt de executie. Acestea sunt principalele avantaje ale caselor din lemn. O raritate in peisajul bucurestean, aceste locuinte impanzesc Banatul.

Societatile locale care ridica astfel de imobile si-au depasit in doar jumatate de an targetul de vanzari propus pe 2008, iar despre anul viitor spun ca se asteapta la o dublare a afacerilor. Zeci de case din lemn au aparut in Timis, iar dezvoltatorii imobiliari care au investit in domeniu constata ca nu au dat gres.

Reticenta fata de materialele alternative a celor care intentioneaza sa-si construiasca o locuinta pare sa fie de domeniul trecutului. „Am atins 4.000 de metri patrati construiti anul acesta si ne-am depasit targetul. Anul viitor ne-am propus sa construim 10.000 de metri patrati, comenzile de astfel de case fiind tot mai mari", a declarat Dumitru Chiulan, administratorul unei fabrici de case de lemn de la Sacalaz. De la mansarde din lemn la imobile pe trei niveluri

El a adaugat ca persoanele interesate de acest tip de case sunt tot mai bine informate. Stiu deja avantajele unei astfel de investitii: transferul termic redus, consum mai mic de materiale, termen scurt de constructie si rezistenta la seism.
Daca in urma cu trei ani, materialele de constructii alternative erau folosite in special pentru mansardari, de anul acesta se fac si case care au parter, un etaj si mansarda, construite pe structura de lemn. "Lemnul stratificat, un produs ce are o rezistenta cu 30 la suta mai mare decat lemnul masiv, permite ridicarea unor locuinte chiar si pe trei niveluri", mentioneaza Dumitru Chiulan. Potrivit acestuia, grinzile de lemn stratificat permit si realizarea proiectelor cu incaperi mari fara sa fie necesara amplasarea unor stalpi de rezistenta in interior. Costuri reduse cu o treime

Prima intrebare pe care o pun cei care vor o casa, indiferent de materialele folosite la constructie, este referitoare la costuri. Pentru un metru patrat construit la o casa de lemn se plateste in medie 180 de euro, la care se mai adauga finisajele, in functie de pretentiile clientilor.
In final, pentru o astfel de locuinta, viitorul proprietar trebuie sa achite in jur de 450 de euro pentru un metru patrat construit.

Chiar daca structura e de lemn, iar peretii sunt blacati cu lemn tip OSB 3 (ignifuc si hidrofug – n.r.), pot fi aplicate orice fel de finisaje, fara restrictii. Randamentul investitiei prin ochiul specialistului Casele pe structura din lemn nu sunt o investitie profitabila pe termen lung. Asta mai ales din cauza perceptiei romanului, care este inca fidel constructiilor clasice. Chiar si asa, numarul de clienti interesati de acest sistem este in crestere cu 20% in fiecare an.

Si preturile materialelor de constructie se afla pe o panta ascendenta. Locuintele din lemn prezinta o serie de avantaje. La o constructie de 150 de metri patrati se castiga 15 metri patrati utili fata de o casa din materiale clasice. Durata de executie a lucrarii este de doar doua luni, odata terminata structura. In timp ce greutatea caselor construite din caramida este in medie de 100 de tone, o casa din lemn cantareste doar 20 de tone. Nefiind foarte rigida, constructia este mai rezistenta in caz de cutremur. Diana Drinceanu,  

Nicoleta Tudor