Casele de vanzare au ajuns sa stea in vitrina trei luni

Imobiliare

18.01.2010 - Capital
Casele de vanzare au ajuns sa stea in vitrina trei luni

Timpul care se scurge din momentul in care o locuinta este scoasa la vanzare si pana la incheierea tranzactiei incepe sa fie tot mai mare. Cazurile in care proprietarii asteapta 12 saptamani pana la vanzare devin tot mai frecvente, unul dintre motivele acestui decalaj fiind indecizia de vanzare si nesiguranta potentialilor cumparatori in ceea ce priveste finantarea.

„Daca pretul imobilului este corect, 12 saptamani de asteptare pana la incheierea vanzarii este un timp bun, date fiind conditiile de piata. In cazul apartamentelor vechi, sunt multi proprietari dispusi sa astepte si nu se vand decat locuintele la care se aplica discount-uri, fata de pretul afisat in anunt“, a declarat pentru capital.ro Ion Catutoiu, directorul general al Real Time.

Potrivit acestuia, pretul sufera o serie de modificari cat timp proprietatea sta la vanzare si scade in functie de durata care a trecut de la afisarea ofertei. Acum, principalii vanzatori sunt proprietarii presati si care au nevoie imediata de bani, insa o mare parte din ofertele de pe piata  nu fac parte din aceasta categorie.

„Timul de asteptare va creste putin anul acesta pentru proprietatile care nu se regasesc intr-un echilibru al pretului, in principal din cauza ca multi clienti sunt indecisi, deoarece nu stiu daca se pot baza pe o finantare“, a mentionat Marian Micu, directorul agentiei imobiliare Casa Voastra.

Vanzari in scadere cu 20% la locuinte noi

Sub influenta programului „Prima Casa“, care a concentrat putinii cumparatori inspre locuintele vechi, vanzarile pe segmentul unitatilor noi au scazut anul trecut cu circa 20%, fata de 2008, cand se estimeaza ca au fost incheiate circa 3.500 de tranzactii.

„Vanzarile de locuintele noi au scazut cu 20% in 2009, comparativ cu 2008, dar asta doar pentru ca inceputul anului trecut a tras in sus numarul. Chiar daca «Prima Casa» se va axa exclusiv pe locuinte noi, nu cred ca proprietarii de locuinte second-hand vor fi dispusi sa lase din pret, in primul rand pentru ca stocul de locuinte din Bucuresti este limitat. Nu sunt multe locuinte goale care sa stea nevandute. In plus, vom avea de suferit si de pe urma celor doi ani in care nu s-a construit nimic“, a subliniat Catutoiu.

Potrivit Colliers, numarul apartamentelor noi vindute in Bucuresti in primul semestru din 2009 a fost de  515 unitati, de aproape sase ori mai mic fata de perioada similara din 2008, in conditiile in care la sfarsitul lunii iunie erau disponibile spre vanzare peste 11.000 de locuinte.

Prima Casa 2 ar putea forta mana proprietarilor

„Proprietarii tin la pret dintotdeauna. Spre exemplu, daca vine la noi un proprietar si ii spunem sa mai lase din pret, pentru ca nu il putem vinde, el nu vrea sa faca modificari, dar daca vii cu un client dispus sa achizitioneze se fac reduceri“, a explicat Micu.

Acesta considera o greseala concentrarea „Prima Casa“ pe locuinte noi, pentru ca ar fi din nou ignorata categoria de piata care nu poate economisi mai mult de 3.000 – 5.000 euro. Acesta vine cu o varianta de plafoane in trepte, in functie de anul de constructie al imobilelor.

„Ar putea fi o varianta punerea unor plafoane in trepte, in functie de anul de constructie al imobilului. Spre exemplu, pentru cele construite inainte de 1977, circa 50.000 euro, pentru cele dintre 1985-1990, circa 60.000 euro, iar pentru cele noi, pana in 80.000 de euro“, a concluzionat Micu.