Case din fonduri europene, la pret de 550 euro/mp, pentru rromii din Sibiu

PROIECTE / DEZVOLTARE

25.01.2010 - Capital

 

Primariile Agnita si Bradu, din judetul Sibiu, se apropie de finalizarea constructiei a 16 locuinte finantate din fonduri PHARE, la un pret mediu de 550 de euro/mp, pentru comunitatile de rromi din cele doua localitati. Primarul din Agnita, Radu Marius Curcean, povesteste pentru capital.ro cum a obtinut banii europeni si cum a reusit sa construiasca ieftin, facand o economie de 35.000 de euro din bugetul aprobat.

Fiecare din cele doua localitati are in constructie cate opt locuinte, ce vor fi oferite gratuit catre 16 familii de rromi din comunitate. Caracterul de gratuitate impune viitorilor locatari niste reguli cum ar fi rezilierea contractului la a treia factura neplatita pentru utilitati sau cumularea unor restante de peste 2.000 de lei. Totodata, copiii romi nu trebuie sa aiba mai mult de 20 de absente nemotivate pe semestru si toti locuitorii trebuie sa fie inscrisi la un medic de familie. Rromii intra in posesia caselor dupa cinci ani.

„Procesul de obtinere a finantarii a fost ingreunat cu vre-o doua luni, deoarece am avut doua contestatii din partea unei firme de constructii care s-a prezentat la licitatie. Aceasta firma a venit  cu niste termeni nerealisti, si-au propus sa finalizeze lucrarea in 34 de zile, cu niste costuri pe care nu le puteau justifica. S-a respins oferta, insa ei au facut contestatie si pana am castiga a mai durat. Finantarea a fost asigurata in procent de circa 90% prin programul PHARE 2006, iar restul a fost contributia locala“, a declarat pentru capital.ro primarul din Agnita, Radu Marius Curcean.

Cum ajungi la 550 de euro/mp

Fondurile obtinute de Primaria Agnita s-au ridicat la circa 218.000 euro, din care s-a cheltuit doar 183.000 euro pentru constructia celor opt apartamente. Proiectul prevede doua imobile de cate 200 mp, impartite in patru apartamente de cate 50 mp fiecare.

„Costul de constructie pentru un apartament este de circa 27.000 euro, asta pentru ca locuintele sunt simple, structurate doar pe orizontala, cu pereti de caramida si plafonul cu grinzi de lemn. Am avut noroc si pe caderea pietei care a ieftinit costul constructiei. Licitatia de constructie a fost castigata de firma Coroana din Sibiu. S-a facut o economie de circa 35.000 de euro, fata de bugetul aprobat de program“, a mentionat Curcean.

Constructia este la stadiul de finisaje interioare si montarea instalatiilor, iar pana in martie, locuintele vor fi livrate viitorilor proprietari.

La Bradeni, finantarea si costurile sunt similare, insa primaria a pus in practica un proiect mai complex, care prevede scari interioare, motiv pentru care lucrarile sunt doar la nivel de fundatie.

Locuinte sociale

Primaria Agnita are, in prezent, 60 de solicitari de locuinte, insa nu exista nici un imobil disponibil. Singurele locuinte sociale construite in Agnita au fost finalizate in 2009, prin programul ANL, care a prevazut un bloc cu 13 apartamente.

„Daca ar mai fi programe europene disponibile am mai vrea sa apelam la ele, dar am inteles ca fondurile POR (Programul Operational Regional n. red.) sunt epuizate, la fel ca si PHARE 2006. Ar mai fi varianta ANL la care am depus un studiu de fezabilitate si terenul, pentru un bloc cu 32 de locuinte, care ne-ar rezolva o parte din probleme. Deocamdata asteptam un aviz favorabil din partea agentiei de la Bucuresti“, a conchis primarul din Agnita.