Case cu preturi de 1.000 euro/mp

Imobiliare , ANALIZE / COMENTARII

18.03.2008 - Adevarul

In Capitala exista locuinte noi ce pot fi achizitionate cu jumatate din pretul pe metru patrat al unui apartament vechi. Scaderea pretului apartamentelor din blocurile vechi se lasa asteptata. Proprietarii unor astfel de locuinte isi sporesc pretentiile de la luna la luna.

In acest context, multi dezvoltatori de ansambluri rezidentiale noi incearca sa atraga clientela apelând la argumentul cel mai sensibil pentru români, pretul. Asa se explica faptul ca unele locuinte noi pot fi achizitionate cu circa 1.000 de euro pe metru patrat, in timp ce preturile apartamentelor vechi tind chiar si spre 2.000 de euro.

Desi nu foarte numeroase, ofertele din prima categorie indica orientarea dezvoltatorilor catre populatia cu venituri medii si chiar sub medie. Mayer Residence: 64 de apartamente in Berceni Situate preponderent in cartiere marginase sau chiar in afara Capitalei, acest tip de proiecte se bucura insa de un real succes in rândul cumparatorilor. Localizat in cartierul Berceni, ansamblul Mayer Residence promoveaza preturi de 1.075-1.150 euro (+TVA), pentru suprafete cuprinse intre 44 si 134 de metri patrati construiti. Programat spre livrare in iunie 2008, complexul va aduce pe piata, in urma unei investitii de patru milioane de euro, 64 de unitati locative. Din totalul de apartamente s-au vândut deja 30, iar potrivit administratorului proiectului, Mircea Gradisteanu, 90% din cumparatori au fost utilizatori finali si doar 10% investitori. Proportie deloc neobisnuita pentru un complex de mici dimensiuni, ce nu ofera sanse prea mari de scumpire, dat fiind ca preturile s-au mentinut la valoarea initiala.

O casa in Jilava, la 800-900 euro metrul patrat O alta varianta pentru cei cu venituri reduse este ansamblul rezidential Gloria, din comuna Jilava, o investitie de 19 milioane de lei in 11 blocuri de locuinte. Aici, preturile pe metru patrat sunt considerabil mai mici decât in oras: 800 euro pentru apartamente si circa 900 euro pentru garsoniere. Programat spre livrare integrala in martie 2010, complexul va aduce pe piata un numar total de 289 de unitati locative, cu suprafete de la 41 la 113 metri patrati. Potrivit lui Iulian Minciu, PR Manager Eurohouse (agentul exclusiv al proiectului), oferta de garsoniere din prima faza a proiectului a fost epuizata, iar apartamentele au fost deja vândute in procent de 90%.

Adriana Dragusin