Casa viitorului vine impachetata

TENDINTE , Constructii

31.10.2007 - Capital
Casa viitorului vine impachetata

Pe piaÅ£a rezidenÅ£ială vest-europeană se manifestă noi tendinÅ£e de realizare a locuinÅ£elor. Flatpack-ul, casa livrată la pachet, câÅŸtigă din ce în ce mai mult teren atât prin originalitate, cât ÅŸi prin raportul calitate-preÅ£.

Occidentul începe să fie cucerit treptat de noi tendinÅ£e arhitecturale. Cererea mare de locuinÅ£e ÅŸi costurile ridicate de pe piaţă au făcut posibilă apariÅ£ia, în urmă cu câÅ£iva ani, a aÅŸa numitelor flatpack (locuinÅ£e livrate la pachet). Compania suedeză IKEA, cunoscută pentru mobila sa uÅŸor de asamblat ÅŸi livrată la pachet, a transpus această tehnică ÅŸi în construcÅ£ia de locuinÅ£e, în parteneriat cu grupul scandinav de construcÅ£ii ÅŸi dezvoltare imobiliară Skanka. În prezent, boklok-ul (cunoscut ÅŸi drept casa IKEA) este vândut în Suedia, Norvegia, Finlanda sau Danemarca, iar de anul trecut, ÅŸi în Marea Britanie. PreÅ£ul unei astfel de locuinÅ£e este relativ mic, de circa 100.000 de euro, cu condiÅ£ia ca terenul să existe deja în proprietatea beneficiarului, iar racordurile la reÅ£elele de utilităţi să fie în proximitatea amplasamentului.

În Suedia, un apartament boklok cu două camere costă sub 25.000 de euro, iar Anders Larsson, ÅŸeful Boklok Suedia, spune că intenÅ£ia fabricanÅ£ilor este de a oferi asemenea case oricui, chiar ÅŸi persoanelor singure, cu un venit relativ redus. În România, IKEA este prezentă de circa ÅŸase luni cu un magazin, ÅŸi cel puÅ£in momentan nu există intenÅ£ia de a aduce astfel de case la pachet, întrucât compania se concentrează pe dezvoltarea activităţii de retail, pentru care sunt prevăzute investiÅ£ii masive, declară pentru Capital, Mihaela MureÅŸan, director de marketing al IKEA România. Acest lucru nu înseamnă însă că pe piaÅ£a locală nu există cerere. Florin Gruia (31 de ani), dealer de produse IT, ÅŸi-a construit la TimiÅŸul de Sus o casă din prefabricate, având drept model boklok-ul IKEA. „Am vrut să investesc cât mai puÅ£in într-o locuinţă în care oricum nu stau decât uneori, în weekend sau în vacanÅ£e. Am construit casa într-o lună ÅŸi jumătate ÅŸi nu am pretenÅ£ii. Din păcate, nu este o casă IKEA“, spune el. Arhitectura unei case IKEA este relativ simplă, iar asamblarea necesită doar câteva zile sau săptămâni, în funcÅ£ie de complexitatea imobilului, iar materialele nu sunt cele clasice, ci prefabricate.

Åžcoala de artă Bauhaus a apărut în Germania la începutul secolului trecut. Prin anii ‘30, unul dintre cei mai importanÅ£i reprezentanÅ£i ai curentului, arhitectul Walter Gropius, a emigrat în SUA, unde a lansat o adevărată modă. În Europa, stilul este preluat acum, cu o serie de îmbunătăţiri, de compania Huf.

Razvan Zamfir