Casa noua prin credit punte

Imobiliare

09.04.2008 - Curierul National
Casa noua prin credit punte

Nu mai sunteti multumit de actuala locuinta? Doriti mai mult spatiu, ferestre largi, eventual sa locuiti intr-un cartier mai apropiat de centrul orasului? Daca singura problema o reprezinta lipsa finantarii, atunci trebuie sa cunoasteti faptul ca exista un produs bancar flexibil care ar putea furniza solutia ideala in aceasta problema. Acesta este creditul punte,  imprumut care permite accesul la un credit ipotecar si a celor care nu dispun de avansul minim solicitat de banca. Acesta este destinat achizitiei noului imobil, prin vanzarea imobilului detinut in prezent. Rambursarea se face intr-o singura rata, din suma rezultata in urma valorificarii imobilului sau din alte disponibilitati ale solicitantului. Creditul se acorda pe o perioada de 1 pana la 2 ani, perioada maxima fiind alocata de obicei proiectelor de constructie.


Tot mai multe banci acorda credite punte, dar costurile si conditiile difera foarte mult, de la o banca la alta
Costurile aferente contractarii unui credit punte sunt in primul rand cele cu dobanda perceputa pentru suma imprumutata. Dobanda urmeaza sa fie achitata lunar, in timp ce suma imprumutata urmeaza sa fie achitata integral pana la finele perioadei de contractare a creditului punte. Bancile nu uita sa perceapa comisioane de aranjament sau acordare, comisioane de risc si comisioane de administrare aplicate lunar. Valoarea acestora difera de cele mai multe ori in functie de perioada creditului punte.


La acestea se adauga costurile cu evaluarea celor doua imobile - care variaza, in functie de evaluator, intre 80 si 300 de euro si costurile cu politele de asigurare ale imobilelor cesionate in favoarea bancii.


Conditia de baza pentru a obtine acest credit la Domenia Credit este de a-l solicita numai impreuna cu un credit ipotecar Domenia pentru achizitie. Contractul de credit punte se semneaza cel mai tarziu in data semnarii contractului de credit ipotecar si, la fel ca si creditul ipotecar se vireaza, direct in contul vanzatorului imobilului. In anumite situatii compania acorda creditul punte si impreuna cu un credit pentru construire locuinta. Banca Transilvania acorda creditul pe maximum 18 luni, suma fiind plafonata la 100.000 euro. La BCR clientul poate beneficia de perioada de gratie la plata lunara a comisioanelor si a dobanzii. La CEC clientul trebuie sa cunoasca faptul ca nu se percepe comision de rambursare in avans.


Avantajele creditului punte inlatura necesitatea vanzarii imediate a imobilului si cautarea unei locuinte temporare, eventuale cheltuieli cu chiria
Creditul asigura avansul necesar achizitionarii unei noi proprietati imobiliare pana la vanzarea imobilului detinut. Clientul scapa de presiunea vanzarii imobilului pe care il detine in prezent, pentru a achizitiona un imobil nou cu destinatia de locuinta, avand de acum incolo la dispozitie suficient timp (in functie de banca), pentru a realiza vanzarea.


Asa nu se va putea pune problema cautarii unei locuinte provizorii si cheltuieli inutile cu chiria. Este eliminat astfel riscul precum si inconvenientele de a ramane fara locuinta in perioada dintre cele doua tranzactii, adica din momentul vanzarii actualului imobil detinut in proprietate si pana la achizitionarea noului imobil dorit. Totodata este eliminat stresul legat de obligativitatea corelarii in timp a celor doua tranzactii (vanzarea si, respectiv, cumpararea).

Raluca Dobre