Casa din lemn, noua moda in constructii

TENDINTE , Constructii

30.11.2007 - Capital
Casa din lemn, noua moda in constructii

Zonele cu potential turistic s-au dovedit un magnet pentru orasenii aflati in cautarea unor refugii. Unul dintre efecte: vanzarile de case din lemn au crescut puternic, stimulate de preturile convenabile.

Silviu Dumitru este economist la un mare retailer din Ploiesti. In urma cu doi ani, si-a construit o casa din lemn pe un teren din zona Bran. A lucrat de unul singur intrucat banii de care dispunea nu erau suficienti pentru a angaja o firma specializata. Lemnul a fost cumparat de la depozitele din zona, iar arhitectura casei a fost inspirata din modelele de locuinte americane gasite pe internet. In total, la finalul celor trei luni si jumatate, cat a durat constructia, proiectul l-a costat intre 8.000 si 10.000 de euro, evident, la preturile din 2005. Daca ar fi sa o vanda acum, ar obtine pe cabana in jur de 40.000 de euro. Dar nu are de gand sa o faca, fiind foarte multumit de confortul oferit si de priveliste.

La o casa de vacanta din lemn viseaza multi oraseni, mai ales ca, intre timp, oferta de locuinte s-a diversificat foarte mult. In zonele de munte se realizeaza adevarate ansambluri rezidentiale ce includ astfel de imobile, dar foarte multe asemenea constructii pot fi vazute si in localitatile limitrofe Bucurestiului, precum Corbeanca, Mogosoaia sau Snagov. Atractiv este pretul, aflat uneori si la jumatatea celui pentru o locuinta clasica realizata din beton si caramida. Un alt atu major este rapiditatea cu care se construieste: in maximum sase luni, o astfel de casa este gata, cu tot cu finisaje, pentru un pret mediu de maximum 500 - 600 de euro/mp. Dar, la acest pret trebuie adaugate si cheltuielile cu terenul, fundatia, plus cele cu utilitatile. Si in aceste conditii, insa, casele din lemn sau cu structura din lemn au preturi convenabile.

O alta noutate in ceea ce priveste casele din lemn este prelungirea perioadei de folosire, de la 20-30 de ani la 50 de ani, datorita noilor tehnologii si materiale folosite de producatori. Un asemenea imobil poate fi construit atat la fata locului, cat si in ateliere (structura), pentru a fi ulterior transportat in zona unde va fi amplasat.

Andrei Boicu, reprezentant al companiei Monolit din Gheorghieni, spune ca pe piata constructiilor se remarca o puternica tendinta de crestere a consumului de material lemnos. „Procentual, cresterea cererii de astfel de materiale in tara a fost anul acesta de 400% fata de anul precedent“, precizeaza Boicu. „Concret, in cazul nostru, constructia de case, in 2007, a presupus producerea a 500 metri cubi de cantitate neta de material lemnos (circa 15 case).