Casa de la tara - medicamentul antistres

TENDINTE , Imobiliare

09.01.2008 - Gandul
Casa de la tara - medicamentul antistres

In ultimii ani, multi romani cu dare de mana au urmat trendul mondial si si-au achizitionat o a doua proprietate, departe de aglomeratia urbana, la tara

Stresul cotidian si lipsa spatiilor verzi vor convinge tot mai multi oameni sa se retraga in zone linistite si pitoresti

O statistica arata ca, dintre tarile Europei, in Franta exista cei mai multi oameni care poseda o a doua resedinta, de regula in mediul rural. Ei reprezinta 10% din totalul populatiei. Urmeaza Belgia si Italia cu cate 4% si Irlanda, cu 2%. Romanii vin si ei puternic din urma. Fie ca este situata pe malul apei, in varf de munte sau la ses, casa de la tara beneficiaza de un farmec aparte. Pe unii ii gazduieste pe perioade determinate - concedii, vacante, weekend-uri sau recentele sarbatori.

Pentru altii, casa de la tara tinde sa devina din ce in ce mai mult resedinta permanenta. Dupa munca, oamenii simt tot mai acut nevoia de liniste, intr-o ambianta care sa le asigure confort si relaxare. In plus, in Romania, datorita fondurilor alocate de UE pentru dezvoltarea rurala, exista din ce in ce mai multe sate care au o infrastructura bine dezvoltata – drumuri asfaltate, sistem de alimentare cu apa si gaze. E adevarat ca de aceste beneficii au parte satele aflate in imediata vecinatate a oraselor. De aceea preturile acestor resedinte si ale terenurilor din jur au ajuns sa fie destul de mari.

 

Pe Valea Prahovei, casa de vacanta, printre cele mai scumpe

Pret care este influentat si de destinatia zonei respective: o casa intr-o zona turistica (Valea Prahovei, Moldova, Maramures) va costa mai mult decat una ridicata intr-o zona cu potential turistic redus. Nu este si cazul imprejurimilor Bucurestiului. Desi Ilfovul nu este recunoscut ca zona turistica, locuintele – chiar si cele cu suprafete modeste – depasesc 150.000 euro. Si asta, lasand la o parte zonele exclusiviste, gen Snagov sau Corbeanca, unde o casa – e drept, cu o suprafata mai mult decat generoasa – poate valora chiar si 2.5 milioane euro. Pretul de achizitie a unei case la tara mai tine seama insa si de materialul folosit. Desi, in general, mare parte a romanilor sunt conservatori si nu ies din tipare preferand in continuare caramida, lemnul incepe sa fie tot mai folosit, nemaifiind rezervat exclusiv constructiilor din regiunile montane.

Avantaje - lemnul protejeaza impotriva frigului si a zgomotului, capteaza si distribuie in interior lumina, aerul si caldura. E drept ca cei care muncesc in strainatate si-au ridicat vile somptuoase in localitatile de bastina. Exista si altii, putini la numar insa, care au preluat de la straini elementele de noutate in materie de constructii de locuinte. In Occident, protejarea mediului inconjurator reprezinta o prioritate. La noi este in plina desfasurare o campanie de educare a cetatenilor in acest sens.

Oana Anghel