Cartierele Primariei inzecesc pretul terenurilor

Constructii

22.04.2008 - Clujeanul
Cartierele Primariei inzecesc pretul terenurilor

Cele doua cartiere pe care Primaria Cluj-Napoca le va realiza in parteneriat public-privat in zona Dealul Lomb, respectiv Bulevardul Muncii, au dus la cresterea preturilor terenurilor. Specialistii imobiliari sustin ca metrul patrat de pamant in zonele amintite se vindea, inainte de anuntarea investitiilor, cu sume cuprinse intre 10 si maxim 30 de euro, in timp ce acum preturile ajung la 50-60 de euro si chiar 100 de euro.

Mai urmeaza scumpiri

Specialistul de la Imobil Trade Cristian Holerga sustine ca adevarata crestere a preturilor va avea loc atunci cand vor incepe lucrarile. "Lumea nu stie inca ce se intampla acolo. Va fi o explozie cand se vor apuca de lucru si acolo va fi santier. Cu toate acestea, preturile au crescut deja. Acum un an, un metru patrat de teren in zona Dealul Lomb si Cartierul Tineretului se vindea cu 25-30 de euro. Acum preturile au ajuns la 50-60 de euro. In zona Bulevardul Muncii, unde va fi construit Cartierul Tineretului, pretul este si mai mare din cauza realizarii centurii ocolitoare Iris-Apahida", a precizat Holerga.

In ceea ce priveste evolutia pietei, specialistul de la Imobil Trade este de parere ca se va ajunge la "efectul Jucu" si vom asista, cel putin, la o dublare a preturilor . "Evolutia preturilor depinde foarte mult de data la care vor incepe lucrarile, de modul in care se vor desfasura, de persoanele care vor vinde si de cumparatori", a concluzionat Holerga.

De la 10 la 100 de euro

"Piata imobiliara s-a miscat in zona si acum pretul unui metru patrat de teren in zona Dealul Lomb este de 35-45 de euro. Preturile au explodat cam de o jumatate de an in zona Dealul Lomb, de cand s-a stiut de realizarea noului cartier. Inainte, pretul era de aproximativ 10 euro. Proprietarii au crescut preturile in ideea ca terenurile din apropiere, neviabilizate, vor fi usor de conectat la reteaua de utilitati odata ce se va realiza noul cartier", a explicat directorul de marketing al agentiei imobiliare Grup de Lux, Doru Lupeanu.

El a declarat ca in ultima perioada pretul terenurilor in zona Lomb a crescut de 3-4 ori, iar acest trend va continua. "Pretul terenurilor aflate in vecinatatea noului cartier vor creste in functie de modul in care se va realiza cartierul si de ceea ce se va intampla in alte dezvoltari imobiare. Estimativ insa cred ca in doi ani pretul terenurilor din apropierea noului cartier vor ajunge la 100 de euro", a mai spus Lupeanu.

Pe de alta parte, specialistul de la Imobil Star, Florenta Micu, a aratat ca in ultimul an preturile au suferit cresteri importante. "De anul trecut putem spune ca preturile s-au triplat in zona Dealul Lomb si Bulevardul Muncii", a precizat specialista. Astfel, in baza de date a agentiei exista terenuri in zona Lomb si Bulevardul Muncii care se vand cu preturi cuprinse intre 15 si 100 de euro.

Pentru Primarie, terenul valoreaza 7 euro

Consilierii locali au aprobat, saptamana trecuta, proiectul de hotarare privind evaluarea terenului pe care se va realiza un cartier de locuinte de catre municipalitatea clujeana in asociere cu SC Impact Developement & Contractor. Pretul a fost stabilit la suma de 7,3 euro pe metru patrat. Aceasta presupune ca, raportat la cele 179 de hectare, valoarea aportului in natura adus de Primaria Cluj-Napoca este de aproximativ 13 milioane de euro.

Cartierul se va intinde pe o suprafata de 179 de hectare in zona "Dealul Lomb" si va avea aproximativ 5.700 de locuinte. Investitia estimata pentru realizarea ansamblului rezidential este de 400 de milioane de euro. Contributia Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca la societatea comerciala care se va infiinta in vederea viabilizarii si construirii unui cartier de locuinte in zona Dealul Lomb reprezinta 51% din capitalul social si se constituie in aportul in natura la capitalul social al noii societati reprezentand terenul in suprafata de 179 de de hectare.

Contributia SC Impact Developer&Contractor la societatea comerciala care se va infiinta in vederea viabilizarii si construirii unui cartier de locuinte in zona Dealul Lomb reprezinta 49% din capitalul social si se constituie in aport in numerar ce va fi varsat in intregime la constituirea societatii. Cuantumul acestui aport va fi de 12.554.568 euro.

Desi Primaria va pune la dispozitia Impact o suprafata de 267 de hectare de teren, compania va putea utiliza pentru realizarea noului cartier numai 179 de hectare. Impact va viabiliza, pe cheltuiala proprie, tot terenul, urmand ca 33% din suprafata construibila, adica 97 de hectare, sa fie atribuita cu titlu gratuit municipalitatii. Terenul va reveni celor 2. 000 de tineri carora administratia Funar le-a acordat anterior parcele in zona Dealul Lomb. Totodata, constructorul bucurestean va oferi Primariei 75 de locuinte care vor fi atribuite pentru cazurile sociale.

Remus Florescu