Carpathian: costurile de constructie ar putea sa scada in urmatorii ani

Constructii

07.08.2008 - Financiarul
Carpathian: costurile de constructie ar putea sa scada in urmatorii ani

Costurile de constructie s-ar putea sa scada in urmatorii ani, potrivit reprezentantilor fondului britanic de investitii Carpathian, care are patru proiecte de 400 milioane euro in Romania, ca urmare a intoarcerii muncitorilor din constructii care lucreaza in strainatate. Compania se confrunta in prezent cu intarzieri de peste sase luni in cadrul proiectelor din tara noastra. De asemenea, Carpathian se concentreaza pe finalizarea acestora si nu se afla in negocieri pentru vanzarea lor.

Cresterea costurilor de constructii din ultimii doi ani ar putea sa se opreasca sau chiar sa scada, potrivit lui Paul Rogers (foto), unul dintre cei trei directori ai companiei de management Carpathian Asset Management (CAM), administratorul fondului de investitii Carpathian, care are proiecte in valoare de 400 milioane euro in Romania si care, anul trecut, a achizitionat centrul comercial Macromall, de la Brasov, pentru 19 milioane euro. Motivul scaderii preturilor este incetinirea cresterii economice din Europa de Est, cauzata de criza din Statele Unite ale Amercii si din Europa de Vest. „Companiile de constructii s-ar putea sa mai scada din pret cand vor vedea ca sunt mai putine proiecte pe piata pentru care sa lucreze. Asa incat costurile de constructie s-ar putea sa se regleze in urmatorii doi ani fata de cresterea din ultimii doi ani”, explica Paul Rogers. O astfel de situatie este, in prezent, in Polonia, unde s-au intors muncitorii din constructii care plecasera in Marea Britanie. „Acelasi lucru se poate intampla in toata regiunea. In timp se poate intampla in Romania, dar nu pot spune cand”, mai spune Paul Rogers. In plus, el precizeaza ca incetinirea cresterii economice va avea un impact negativ asupra proiectelor speculative.

Extindere

La cele patru centre comerciale pe care le are Carpathian in Romania, lucrarile de constructie sunt mult intarziate fata de anunturile initiale. Cea mai mare intarziere este de aproape un an pentru centrul comercial de la Baia Mare, unde, initial, se anunta ca lucrarile vor demara la inceputul acestui an. In prezent, reprezentantii companiei estimeaza ca lucrarile de constructie la acest proiect vor fi lansate la inceputul anului viitor, odata cu cele de la proiectul din Satu-Mare. Unul dintre motivele situatiei este dublarea proiectului de la Baia Mare fata de planurile initiale, care se va intinde pe 12 hectare fata de sase hectare. In plus, au fost facute schimbari ale centrelor comerciale in functie de spatiul care a fost contractat de ancore. De asemenea, in cazul proiectului de la Satu-Mare, langa centrul comercial se ia in calcul construirea unui hotel de lux.

Dintre cele patru centre comerciale, in prezent, se afla in constructie doar cel de la Arad, care va fi gata la mijlocul anului viitor. In acest caz, antreprenorul general este firma maghiara Arcadom, care a realizat proiecte in Ungaria, Polonia, Serbia, Muntenegru si Rusia. Pentru proiectul de la Cluj-Napoca, compania se afla in faza finala de alegere a unui antreprenor general, lucrarile de constructie fiind estimate sa inceapa la sfarsitul anului si terminate in 2010, iar intarzierea este de peste sase luni. In acest proiect, pe langa centrul comercial de 36.700 metri patrati, este prevazuta o cladire de birouri cu o suprafata de 8.500 metri patrati inchiriabili si un hotel cu 150 de camere destinat segmentului de lux, pentru care se negociaza cu un operator hotelier. „Sinergia dintre cei care vin la hotel si retaileri se creeaza numai pe segmentul de lux, nu si pe segmentul ieftin, nu sunt la fel de multe beneficii. Construirea unui hotel depinde insa de locatie”, precizeaza Paul Rogers.

Randament de 7%

Anul trecut, compania estima ca va investi in Romania 900 milioane euro. „Aceasta cifra nu este o piatra de incercare pentru Carpathian. Poate fi mai mult sau mai putin. Este mai mult de a face proiectele potrivite, la timpul potrivit. Am fi incantati sa facem proiecte de aceasta valoare, dar nu o vom face daca proiectele sunt gresite. Pe de alta parte, daca gasim sa facem mai multe proiecte, atunci vom face mai multe”, adauga Paul Rogers.

Valoarea de piata a celor patru proiecte este apreciata la 500 milioane euro. Ceea ce reprezinta un randament de aproximativ 7%, potrivit lui Paul Rogers. „Daca vine acum un fond institutional si spune ca ne ofera atat la finalizare, putem sa vindem. Este doar intrebarea daca ne uitam la numerele corecte”, completeaza Paul Rogers. Totusi, Carpathian nu negociaza in prezent vanzarea proiectelor din Romania. „Mai multe fonduri institutionale sunt interesate sa achizitioneze proiecte in Romania si am primit mai multe propuneri pentru proiectul de la Arad si cel de la Cluj, dar, in final, nu am ajuns sa negociem cu nimeni. Nu ne deranjeaza sa vindem. Vanzarea este o posibilitate, dar focusul nostru este de a finaliza proiectele, mai intai, si apoi, daca cineva este interesat de proiect, putem sa avem o discutie cand vom fi gata, dar nu este o prioritate pentru noi acum”, detaliaza Paul Rogers. De asemenea, Carpathian nu negociaza inca intrarea intr-un parteneriat cu niciun alt fond.

Finantarea este asigurata numai pentru proiectul de la Arad si compania negociaza obtinerea resurselor financiare pentru Cluj. Participatia din partea bancilor este intre 65% si 75% din valoarea investitiei. „Bancile sunt, acum, mai preocupate decat anul trecut sa finanteze proiecte bune, care vor functiona, si sa reziste competitiei”, spune Paul Rogers. Insa competitia de la Arad si Cluj-Napoca, unde sunt anuntate, in fiecare oras, in jur de sase centre comerciale, nu ii sperie pe cei de la Atrium Centers. „Am incredere in ceea ce facem la Arad in prezent. In plus, nu tot ceea ce a fost anuntat pe piata va fi finalizat, asa incat retailerii, cand vor vedea ca proiectul incepe sa fie gata si altele - nu, vor avea mai multa incredere”, mai precizeaza Paul Rogers.

Alina Botezatu