Carpatcement reduce cu 10% estimarile pentru acest an

Materiale de constructii

27.07.2009 - Curierul National

Producatorul de materiale de constructii Carpatcement Holding a inregistrat in primul semestru afaceri consolidate in scadere cu circa 25% si estimeaza mentinerea acestui ritm la nivelul intregului an, revizuind in scadere prognoza anterioara, care prevedea o diminuare a rulajului cu 5-10%.

"Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cifra de afaceri consolidata a scazut cu aproximativ 25%. Principalii factori care au determinat aceasta evolutie sunt diminuarea cererii, ca urmare a lipsei de lucrari, in special lucrari noi. In ceea ce priveste volumul vanzarilor, reducerea este de aproximativ 25-30%, in functie de zone", a declarat, Mihai Rohan, presedinte si CEO al Carpatcement Holding, citat de Mediafax. Afacerile consolidate ale grupului german in Romania au crescut cu 3% anul trecut, la 375 milioane de euro, iar profitul net al celor trei divizii, specializate in productia de ciment, agregate si betoane, a scazut cu 17% in 2008, la 97 milioane de euro. Rohan, care ocupa si functia de presedinte al patronatului de profil din industria cimentului CIROM, arata ca in prima jumatate a anului consumul acestui produs a scazut cu circa 30%, dar cu variatii foarte mari de la o zona la alta, de la -15%, in zona Moldovei, pana la -40% in Timisoara, Oradea, Cluj si Bucuresti.

"Scaderea este determinata de lipsa de proiecte in toate cele trei sectoare: constructii rezidentiale, nerezidentiale si ingineresti, situatie datorata, in principal, lipsei de finantare, sau mai exact costului foarte ridicat al acesteia, ceea ce o face practic inaccesibila, si intarzierilor la plata foarte mari acumulate in sistem, generate, in primul rand, de intarzierile la plata de la stat. Este foarte greu de estimat cum va evolua situatia in cea de-a doua parte a anului. Preconizam, totusi, o scadere a pietei - atat in ceea ce priveste volumul cat si ca valoare - intre 25 si 30% comparativ cu 2008", a spus Rohan.