Carpatcement: 2009, anul bataliei pe clienti in piata constructiilor

Constructii

21.10.2009 - Business standard
Carpatcement Holding, unul dintre cei trei lideri locali ai sectorului de materiale de constructii, nu exclude posibilitatea de a opera reduceri de salarii pana la finele anului, pe fondul scaderii pietei cu aproape 50% si al amanarii principalelor proiecte de investitii anuntate de Executiv pentru anul in curs.

Oficialii subsidiarei locale a grupului german Heidelberg Cement spun ca strategia companiei este definita acum de supravegherea atenta a incasarilor si a fluxului de lichiditati, dupa ce restructurarea a vizat pana acum renegocierea de contracte si o selectie mai atenta a clientilor aflati in dificultate.

“Suntem atenti la costurile zilnice si supraveghem strict incasarile, intervenind in procesul de fluidizare a banilor”, a declarat pentru Business Standard Mihai Rohan, presedintele si directorul general al Carpatcement Holding, definind strategia companiei in anul in care sectorul constructiilor a raportat printre cele mai mari scaderi din economie, de circa 40-50%.

Economii de 5-10% din renegocierea contractelor

Managerul Carpatcement defineste anul 2009 ca fiind unul dintre cei mai dificili, in conditiile in care compania a inregistrat scaderi de circa 30% ale vanzarilor si ale principalilor indicatori de afaceri (cifra de afaceri si profit). “Am renegociat contractele pentru furnizarea de materii prime, combustibili, chirie si alte servicii, si am obtinut o reducere cu 5-10%”, a mai spus Rohan. Potrivit acestuia, Carpatcement inca nu a facut disponibilizari pe motiv de criza si nici nu a redus salariile, insa reprezentantul companiei nu scoate din calcul aceasta posibilitate.

“Inca nu am incheiat anul”, mai spune directorul producatorului de materiale de constructii. Pentru toti jucatorii de pe piata materialelor de constructii, 2009 a fost anul bataliei pentru clienti. In lipsa proiectelor mari de infrastructura, fara un suport real din partea autoritatilor, care nu au alocat fondurile promise pentru stimularea si reluarea activitatilor din sector, dar si din cauza inghetarii proiectelor imobiliare, companiile
de constructii s-au confruntat cu, poate, cea mai dura competitie din ultimii zeci de ani. “2009 a fost anul bataliei pe clienti pentru sectorul de materiale de constructii. Fiind atat de putine proiecte mari, am dus un razboi al preturilor, iar competitia a fost foarte acerba”, a explicat Rohan, in cadrul conferintei “Romania under construction”, organizata de The Money Channel. Conform datelor furnizate de seful Carpatcement, preturile au fost direct afectate de aceasta situatie: cele de la producator s-au redus cu aproximativ 5-10%, preturile la betoane au scazut cu aproximativ 60-70%, acelasi procentaj de scadere fiind valabil si in cazul preturilor de pe piata sacilor.

Cea mai mare problema cu care se confrunta insa sectorul de constructii in acest moment este lipsa de suport din partea Guvernului si faptul ca guvernantii nu si-au respectat angajamentele luate in fata patronatelor din domeniu, cu privire la dimensiunea fondurilor acordate.

“Banii pe care i-au promis patronatelor din constructii au fost folositi pentru alte plati: plata pensiilor, a salariilor, pentru banci sau cursul de schimb”, a mai spus presedintele Carpatcement. Toti constructorii prezenti la dezbatere s-au declarat nemultumiti de masurile luate de autoritatile romane pentru relansarea sectorului constructiilor.

Acestia au criticat la unison programul de reabilitare termica, de la caietul de sarcini prost intocmit pana la modul de implementare deficitar, de programul “Prima Casa”, care nu a fost aplicat asa cum se convenise initial, si pana la faptul ca nu li se acorda suficienta atentie din partea guvernantilor. “Suntem ascultati, dar nu suntem auziti”, a mai spus Rohan, in cadrul aceleiasi dezbateri.