Care e pretul corect al casei dumneavoastra?

Imobiliare

      Un subiect la moda in ultima vreme a fost evolutia pietei imobiliare. Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, spunea de curand, ca preturile din piata sunt umflate artificial si ca vor scadea. Analistii pietei spun in schimb ca preturile vor continua sa creasca. Pana ne vom lamuri ce se va intampla totusi, noi va spunem ce se intampla deocamdata in capitala si care sunt principiile pe baza carora se construiesc locuinte in
Bucuresti, si nu in ultimul rand, care sunt criteriile
care stabilesc pretul unei case.

      Zona ramane cea mai importanta. In momentul de fata, in Bucuresti s-au conturat zone rezidentiale dupa criterii de pret, distanta pana in centru sau clase sociale. Astfel, pe segmentul lux sunt vizate zonele exclusiviste ca Primaverii, Aviatorilor, Kiseleff, Dorobanti Capitale, Cotroceni, Herastrau, Domenii, Floreasca sau Casin, locatii intime si linistite care au avantajul unui regim mic de inaltime pentru constructiile noi si unui numar mic de apartamente pe imobil. Zonele centrale precum Unirii, Calea Calarasilor, 13 Septembrie, Universitate, Romana si nordul, Aviatiei, Domenii – Calea Grivitei, Dorobanti - Beller, Barbu Vacarescu, Lacul Tei si Pipera se caracterizeaza atat prin contructii de inaltime mica, cat si prin condominium-uri si se adreseaza segmentului mediu plus. Pentru segmentul mediu sunt vizate cartierele si zonele limitrofe ale capitalei, unde se dezvolta conceptul de ansambluri rezidentiale stil condominium.,
 
      Locuintele construite pentru segmentul lux trebuie sa aiba suprafete mari, in timp ce, pentru segmental mediu, un proiect de succes poate avea suprafete mici sau cel mult medii. De asemenea, in momentul in care dezvoltatorul se orienteaza spre un proiect adresat clasei medii trebuie sa prevada in plan mai multe garsoniere, in timp ce un complex adresat segmentelor mediu plus sau lux trebuie sa prevada mai multe apartamente cu 3 sau 4 camere.
 
      La fel de importante sunt dotarile si finisajele. Facilitatile pot si ele creste valoarea proiectului si pot oferi avantaje competitive fata de alte proiecte.
 
      “Premisa de la care trebuie sa plece orice proiect imobiliar este o analiza foarte atenta a cerintelor pietei la momentul respectiv si, implicit, o definire clara a publicului-tinta caruia se adreseaza. Aceasta idee de baza trebuie atent analizata, pentru ca este cea care influenteaza major restul aspectelor, de la constructie, suprafete si finisaje pana la vanzare”, afirma Irina Petrescu, Director Departament Vanzari Rezidentiale al companiei de consultanta imobiliara ESOP.
 
      De aceea, investitiile in piata romaneasca de locuinte nu pot fi considerate, din start, o reusita garantata, ba chiar pot fi sortite esecului, daca nu se au in vedere anumite aspecte fundamentale.
 
      Aceasta regula se poate aplica si in cazul unui proprietar de locuinta care doreste sa vanda. Daca nu cere pretul potrivit, care sa tina cont de elementele mentionate mai sus, probabil ca va sta mult si bine sa se intrebe de ce toti cumparatorii dau inapoi.