Caramida, prefabricate sau cadre de beton?

Constructii , ANALIZE / COMENTARII

28.01.2008 - Ieseanul
Caramida, prefabricate sau cadre de beton?

Caramida sau confortul termic
Avantajele unui bloc realizat din caramida reprezinta confortul termic. Zidurile groase permit o izolare "naturala", lucru e care nu se prea bucura constructiile de alt tip. Dezavantajul destul de important este functionalitatea. "In unele din aceste blocuri, apartamentele nu ofera confortul pe care il dorim in ziua de astazi. Camerele sunt mai mici si poate nu foarte luminoase. Chiar daca sunt destul de vechi, de fapt sunt printre primele blocuri ridicate in Iasi, constructiile din caramida raman printre cele mai bune", sustine arhitectul George Carapanu. El avertizeaza ca datorita vechimii lor, blocurile din caramida au "prins" deja trei cutremure mari - 1977, 1986 si 1990, prin urmare exista pobilitatea sa fi aparut deja crapaturi in ziduri. Acestea nu sunt insa de speriat pentru ca structura de rezistenta nu a fost afectata in majoritatea cazurilor. In prezent, normativele in vigoare permit construirea de imobile din caramida doar in limita a trei etaje.

Caramida de 60 de ani
Blocurile din caramida au o durata de viata normata de aproximativ 60 de ani. Aceasta estimare este facute prin legislatia de profil, pentru ca respectivul imobil sa poata fi amortizat in contabilitate. "Durata de viata a unui astfel de imobil depinde de felul in care se mentine zidaria portanta (n.r. caramida), prin urmare nu se paote spune ca peste 100 de ani de la construire, rspectiva cladire se va prabusi singura", a precizat Radu Lupasteanu, inspector sef Inspectoratul Judetean de Constructii.

Blocuri din panouri prefabricate
Aproximativ 60 % din blocurile de patru etaje din Iasi sunt construite din panouri prefabricate. Este o metoda preferata in perioada comunista datorita vitezei cu care erau terminate constructiile. Specialistii le considera la fel de sigure ca si cele din caramida, numai ca au un dezavantaj - este destul de dificil de remodelat apartamentele pentru ca aproape toti peretii sunt din aceste panouri care contin si fier beton. Prin urmare sunt considerati de rezistenta si conform normativelor in vigoare, nu se pot sparge. Blocurile din prefabricate au fost proiectate pentru un regim termic continuu, cu o temperatura interioara de 20 de grade celsius in lunile de iarna. Cum dupa 1980 furnizarea energiei termice a fost facuta dupa un program de 10 ore pe zi, au inceput sa apara fenomele de igrasie si condens.

Dumitria Neamtu