Cand isi va reveni piata constructiilor?

ANALIZE / COMENTARII

17.02.2011 - Curierul national
Cand isi va reveni piata constructiilor?

Georgescu (APMCR): Daca vom avea o crestere anuala de 5%, probabil in 6-7 ani vom vedea o piata prospera
Wirth (Holcim): Piata nu va creste in sase-opt ani in aceeasi masura in care crestea inaintea izbucnirii crizei economice

Piata constructiilor isi continua declinul si in acest an. Reprezentantii pietei de profil estimeaza o scadere de aproximativ 2%, fata de 2010. Mai mult, potrivit acestora, in 2009 piata a inregistrat o cadere de peste 28%, iar anul trecut o scadere de peste 10%. Anul trecut, 20.000 de companii cu activitati in constructii au intrat in insolventa sau faliment, iar peste 70.000 de angajati au fost disponibilizati.
Presedintele Asociatiei Patronatelor din Materialele de Constructii (APMCR), Claudiu Georgescu, ne-a declarat ca piata constructiilor din Romania nu va reusi nici in acest an sa revina pe crestere. ''Noi speram pana in ultimul moment sa vedem o crestere, dar suntem prea optimisti. Altfel spus, in 2011 piata va inregistra un nou an pe minus, nu va fi un procent la fel de mare ca in anii trecuti, dar oricum va cadea cu 1-2%. Este o prognoza rezervata pentru acest an'', a declarat pentru Curierul National, Claudiu Georgescu.

Mai avem de asteptat inca 6 ani

Mai mult decat atat, acesta ne-a mai spus ca in conditiile in care am avut 2 ani in care piata a scazut cu circa 40%, nu trebuie sa ne asteptam prea curand la o revenire. ''O piata  asemenea anilor dinaintea crizei vom vedea peste 6-7 ani, iar asta numai in conditiile in care vom avea o crestere anuala de 5%'', a explicat presedintele Asociatiei Patronatelor din Materialele de Constructii (APMCR), Claudiu Georgescu.
Totodata, directorul general al Holcim Romania, Markus Wirth, a declarat ieri ca piata constructiilor din Romania va reveni la nivelul din 2008, de dinaintea declansarii crizei economice, abia peste cinci-sase ani, revenire pentru care va fi necesar ca statul roman sa investeasca in infrastructura. "Piata cimentului isi va reveni abia atunci cand isi vor reveni si vanzarile de case si apartamente. Oricum, piata nu va creste in sase-opt ani in aceeasi masura in care crestea inaintea izbucnirii crizei economice. Statul roman trebuie sa investeasca in infrastructura. Astfel, va creste si consumul. Avem nevoie de investitii in infrastructura, pentru a atrage atat investitori straini, cat si turisti", a spus Markus Wirth, citat de Mediafax.
Directorul general al Holcim Romania precizeaza ca acest semestru ar putea atinge nivelul de jos al recesiunii, estimand totodata o crestere mica la nivelul lui 2011.

APMCR: Constructiile au nevoie de o crestere stabila

Presedintele Asociatiei Patronatelor din Materialele de Constructii (APMCR), Claudiu Georgescu a mai atras atentia si asupra modului in care trebuie sa-si revina piata. ''Sunt 2 solutii de revenire: ori crestem cu 5% anual, si atunci sigur vom avea o piata stabila si sustenabila, ori ne vin iar de-afara niste bani, vom umfla iar piata constructiilor si cea imobiliara si atunci vom cadea iar si o vom lua de unde am inceput. De aceea atrag atentia ca este mult mai bine sa crestem putin da bine, decat mult si prost cum am facut pana acum. Mai mult, piata are nevoie de o gandire strategica  pentru a conduce la dezvoltarea infrastructurii si a locuintelor conform standardelor europene'', a subliniat Claudiu Georgescu.
Intrebat despre influenta certificatului energetic asupra pietei, reprezentantul APMCR este de parere ca-si va pune serios amprenta. ''Certificatul energetic va incepe sa-si puna serios amprenta pe piata constructiilor, pentru a deveni si mai important odata ce Guvernul a anuntat ca nu va mai acorda subventii la caldura. Astfel, daca se vor taia aceste subventii, atunci automat oamenii se vor uita la apartamente care nu pierd caldura iarna, si vor incepe sa intrebe tot mai des de aceste certificate'', a explicat Georgescu.

Markus Wirth a mentionat ca o provocare majora pentru companie a reprezentat-o prabusirea pietei constructiilor, pe care a trebuit sa o controleze. Seful Holcim Romania a afirmat ca a trebuit sa reduca astfel personalul, dar ca aceasta era un lucru necesar. In plus, compania a importat sute de mii de tone de ciment de la alte companii din Grupul Holcim in perioada 2007-2008, pentru a-si onora comenzile. "In timp de recesiune, trebuie reduse costurile fixe, aceasta implicand si costurile cu resursele umane. A trebuit sa reducem personalul in perioada de criza, insa in acelasi timp noi am avut in derulare investitii in constructia unei noi linii de productie la Campulung, iar 50% din reducerile de personal s-au datorat de fapt modernizarii fabricii de la Campulung, unde a fost nevoie de mai putin personal", a mai spus Wirth.