Calea Victoriei, record de scadere a chiriilor in UE: 44,8%

ANALIZE / COMENTARII

30.09.2009 - Business standard
Calea Victoriei, record de scadere a chiriilor in UE: 44,8%

Calea Victoriei si bulevardul Magheru sunt arterele comerciale din Europa cele mai afectate de criza financiara, chiriile pentru spatiile stradale plasate in aceste zone inregistrand cele mai mari scaderi la nivel european, de 48,1%, respectiv, 44,8%, conform studiului “Mari artere comerciale ale lumii”, realizat de firma de consultanta imobiliara Cushman&Wakefield;.

Un metru patrat pe bulevardul Magheru sau pe Calea Victoriei acum este cu circa 45-48% mai ieftin decat anul trecut, chiria lunara pentru magazinele situate pe aceste artere ajungand la aproape 70-80 euro/mp. Potrivit aceluiasi studiu, bulevardul Magheru a ajuns pe locul 39 in topul celor mai scumpe 60 de artere comerciale la nivel mondial, cu o chirie anuala de 960 de euro pe metru patrat, in scadere cu 13 pozitii fata de septembrie anul trecut.

Tot pe locul 39 se afla si artera Chiado, din Lisabona, si bulevardul Vitosha, din Sofia. In partea central si est europeana, inaintea bulevardului Magheru s-au pozitionat Nowy Swiat din Varsovia (pe locul 38, cu 1.000 de euro/mp), Váci utca din Budapesta (pe locul 34, cu 1.200 euro/mp) si Wenceslas Square din Praga (pe locul 22, cu 1.980 de euro/mp).

Nivelul chiriilor a scazut cu 20-30% fata de 2008

La nivel local, potrivit lui Razvan Gheorghe, partener managing director Cushman&Wakefield;, citat in raport, gradul de neocupare a marilor artere comerciale depaseste 20%, in timp ce chiriile la nivel national s-au redus cu 20-30% fata de toamna lui 2008.

“In Romania, dupa o perioada de aproximativ cinci ani de ocupare 100% a principalelor artere comerciale din marile orase, 2009 a adus un grad de neocupare de peste 20%. Din pacate, una dintre cele mai importante artere din Bucuresti, Calea Victoriei, a avut cel mai mult de suferit din cauza crizei financiare, cat si a lipsei de imbunatatire a infrastructurii si a locurilor de parcare. Probabil, Centrul Istoric al Bucurestiului va fi primul proiect de imbunatatire a conditiilor comerciale pentru magazinele stradale”, a mai spus acesta. In plus, cele mai multe contracte incheiate in ultimul an reprezinta renegocieri ale unor contracte mai vechi, si nu contracte noi de inchiriere.

“Cererea de spatii comerciale stradale a scazut, majoritatea retailerilor stopandu-si procesul de expansiune, iar chiriasii existenti continuand sa renegocieze contractele de inchiriere. In medie, nivelul chiriilor a scazut cu 20-30% fata de septembrie anul trecut”, se mai arata in raport.

In orasele mari din afara Bucurestiului, precum Brasov, Constanta, Timisoara sau Iasi, chiriile lunare pentru spatiile stradale ajung pana la circa 35-40 euro/mp, scaderile variind intre 27% si 36% pentru un metru patrat.

In Timisoara, de exemplu, pe bulevardul Victoriei, chiriile s-au redus cu circa 30% fata de 2008, in timp ce pe bulevardul Stefan cel Mare din Constanta, reducerea a fost de doar 27,3%, se mai arata in raportul Cushman&Wakefield;. La nivel mondial, pe primul loc in clasamentul celor mai scumpe artere la nivel mondial se afla, la fel ca si anul trecut, Fifth Avenue din New York, unde chiria anuala ajunge la aproximativ 13.000 de euro/mp.