Caldura si criza fortei de munca limiteaza cresterile la Kober

COMPANII SI FIRME DE CONSTRUCTII , Materiale de constructii

04.11.2007 - Business Standard

publicat pe 13.09.2007

 

Producatorul de lacuri si vopsele Kober, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata locala de profil, a inregistrat o crestere a businessului sub asteptari in primul semestru, pe fondul deficitului acut de forta de munca de pe piata constructiilor. Deficitul este estimat undeva la 30%. Un factor negativ a fost si caldura excesiva in al doilea trimestru.

Sefan Barna, director marketing Kober, a precizat ca ratele de crestere sunt temperate de capacitatea limitata a firmelor de constructii de executie a proiectelor ca urmare a deficitului de forta de munca din sector.

Kober a inregistrat in primul semestru o crestere de 24% comparativ cu perioada similara a anului trecut, ajungand la 21 milioane de euro. Cele mai mari cresteri au venit din sectorul de vopsele decorative. “Cele mai mari cresteri s-au inregistrat pe segmentul produselor decorative, deoarece aceste produse se adreseaza sectorului de constructii. Ca urmare a cresterii investitiilor in noi cladiri, precum si a programelor de reabilitare a constructiilor, aici sunt rate mari de crestere”, arata Barna.

Profitul net al companiei pe primul semestru a fost de 1,8 milioane de euro, la acelasi nivel cu valoarea inregistrata in perioada similara de anul trecut.

La sfarsitul anului 2005, firma Kober a achizitionat prin licitatie fabrica Melana 5, din Piatra Neamt, pe platforma de la Savinesti, cu un spatiu de 16.000 de metri patrati construiti. Aici vor fi instalate noi capacitati de productie, investitie estimata la 12 milioane de euro, bani accesati printr-un credit de investitii. In acest moment, compania detine o cota de piata pe care o estimeaza la 20% si doreste sa ajunga la 30% in urma acestei investitii.

Din activitatea firmei, exportul reprezinta 7% din cifra de afaceri, tarile vizate fiind Ungaria, Republica Moldova, Slovacia si Ucraina. Cifra de afaceri prognozata pentru acest an este de peste 40 milioane de euro, in crestere cu 20% fata de 2006.

 

Ovidiu Lefter