"Caldura din pamant", pentru intreaga locuinta, cu o investitie de 15.000 euro

PROIECTE / DEZVOLTARE , Constructii

01.11.2007 - Gandul

publicat pe 11.09.2007 

Un studiu realizat de Shell arată că, în anii 2030-2050, producÅ£ia de energie geotermală va acoperi 10-20% din cererea energetică a Europei. Aceasta înseamnă că exploatarea celor mai mari resurse geotermale de pe continent poate echivala programul nuclear actual.

Lipsa gazului metan din multe dintre zonele ţării poate fi suplinită de energia geotermală, considerată de specialiÅŸti una dintre cele mai ieftine modalităţi de încălzire a locuinÅ£ei. Centrala geotermală „transportă” căldura pământului din adâncuri direct în casă. Potrivit importatorilor ÅŸi distribuitorilor de astfel de instalaÅ£ii, aceste sisteme permit economii de 90% în procesul de răcire al clădirilor, iar costurile de operare faţă de sistemele de climatizare electrice ÅŸi centralele pe bază de combustibili fosili  sunt mai mici cu 70%. PotenÅ£ialul geotermal al solului poate fi fructificat atât termic, cât ÅŸi electric. O centrală electrică geotermală presupune în mod obligatoriu existenÅ£a unor foraje de mare adâncime, ceea ce duce la o creÅŸtere semnificativă a investiÅ£iei.

Sistemul de “extragere a căldurii din pământ” începe cu pompele termice geotermale formate din trei părÅ£i: unitatea de schimb de căldură cu solul, pompa termică propriu-zisă ÅŸi sistemul de alimentare cu aer. Colectoarele sistemelor pentru extragerea energiei geotermale sunt formate din Å£evi PE (polietilenă), aranjate în spirală, ce pot fi dispuse atât pe orizontală, în situaÅ£ia în care se optează pentru îngroparea lor la o adâncime de aproximativ 1,2-1,5 metri, cât ÅŸi pe verticală, dacă sunt introduse în puÅ£uri de mare adâncime. Proprietăţile polietilenei permit acestor sisteme să reziste la temperaturi cuprinse între -55 ÅŸi + 600°C. Prin colectoare circulă, în sistem închis, un amestec de apă ÅŸi antigel ce preia căldura din sol ÅŸi o transferă pompei de căldură.

Lucian Hainarosie