Caderea sectorului imobiliar zguduie din temelii sectorul constructiilor

Constructii

24.03.2009 - Gardianul
Caderea sectorului imobiliar zguduie din temelii sectorul constructiilor

Declinul imobiliar pe fondul crizei economice internationale a atras dupa sine un regres al sectorului de constructii, dupa multi ani de crestere fulminanta. Anul trecut, la nivelul UE, domeniul constructiilor a inregistrat o scadere de 3%, potrivit Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO). Previziunile specialistilor nu sunt deloc imbucuratoare: in urmatorii doi ani nu se va discuta de investitii in constructii, ci doar de reabilitare si renovare. Mai mult, in mai putin de o luna, un sfert din firme ar putea disparea de pe piata, iar sectorul s-ar putea confrunta cu disponibilizari masive.

Potrivit ARACO, efectele crizei financiare s-au resimtit in sectorul constructiilor incepand cu semestrul al doilea din 2008, cand decontarile lucrarilor au inceput sa fie intarziate, iar anumite proiecte au fost amanate sau anulate de catre investitori. „Efectele au fost amplificate si de deciziile fostului guvern prin frecventele rectificari bugetare, precum si de dimensiunea electorala a anului precedent”, sustine Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO).
Cu toate acestea, in 2008, cresterea a fost de 26% fata de anul precedent, cu un volum de 14,3 miliarde de euro, ceea ce a insemnat o reducere de 6% fata de dinamica din 2007-2006. Potrivit constructorilor, neonorarea obligatiei asumate de Guvern pentru plata pana la 15 martie a creantelor aferente anului trecut afecteaza grav echilibrele financiare ale companiilor si genereaza progresiv falimente in acest sector. ARACO vrea sa dea in judecata Guvernul pentru neplata datoriilor catre firmele de constructii, in urma solicitarilor membrilor asociatiei si a partenerilor din tara. Potrivit presedintelui Asociatiei, Laurentiu Plosceanu, circa 30-35% dintre firmele de pe piata constructiilor ar putea da faliment pana anul viitor din cauza neincasarii acestor sume. De altfel, in primul trimestru din 2009, efectivele de personal ale sectorului de constructii s-au redus prin trimiterea in somaj a circa 20.000 de angajati si protejarea sociala temporara prin Casa Sociala a Constructorilor a circa 21.500 de angajati.

Constructorii se plang de modul in care sunt organizate licitatiile
Foarte multe licitatii sunt blocate sau anulate, fara justificari, sustin reprezentantii ARACO. Potrivit acestora, unele licitatii care s-au desfasurat de la inceputul anului au fost adjudecate in conditiile unor preturi de dumping care ajung la valori de circa 60% din valoarea proiectului, iar apoi acestea se actualizeaza prin acte aditionale pana la  valoarea reala. Totodata, reprezentantii ARACO se plang de numarul foarte mare de prevederi din caietele de sarcini, care practic exclud participarile normale ale companiilor de constructii la licitatii. „Criteriul lucrarilor similare din caietele de sarcini este utilizat pentru eliminarea firmelor romanesti din competitie si pentru protejarea intereselor comerciale ale anumitor antreprenori straini promovati prin cointeresarea decidentilor locali. Au fost promovate licitatii unde s-a solicitat executia in cateva luni, iar decontarea sa fie efectuata in cativa ani”, a spus Laurentiu Plosceanu. Pe de alta parte, constructorii sunt nemultumiti ca plata TVA se face in continuare la facturare, si nu la incasarea facturilor, fapt ce amplifica situatia financiara negativa a companiilor de constructii. In plus, accesul la credite este prohibitiv, iar colaborarea cu bancile este considerata de oamenii de afaceri din constructii foarte dificila si ineficienta, acestea neimplicandu-se de mai multe luni in economia reala.

Romania – locul doi in UE la cresterea sectorului de constructii
Romania a ocupat in ianuarie a doua pozitie intr-un top al statelor UE din punct de vedere al evolutiei sectorului de constructii, potrivit Eurostat. Rata de crestere a fost de 7%, in raport cu aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce la nivelul Uniunii, indicatorul a scazut cu 7,3. Biroul European de Statistica a calculat ca, in ultimul trimestru al 2008, sectorul constructiilor a inregistrat in Romania cea mai puternica dezvoltare din UE, respectiv o crestere de 14,6%, comparativ cu aceeasi perioada din 2007. La nivelul blocului comunitar, indicatorul a coborat cu 7%.