Bulgaria modifica legislatia pentru a proteja mediul impotriva constructiilor

Constructii , LEGISLATIE / REGLEMENTARI

28.10.2007 - Daily Business.ro

publicat 20.07.2007

 

Parlamentul bulgar a modificat, joi, legislatia in domeniul mediului, pentru a-si proteja mai bine parcurile naturale, amenintate cu distrugerea de proiectele imobilitare, relateaza presa internationala.

Una dintre modificarile votate stipuleaza ca statutul de "teritoriu protejat" nu poate fi contestat in instanta.

La inceputul lunii iulie, Curtea Suprema bulgara a retras statutul de teritoriu protejat celui mai mare parc natural al tarii, Strandja - intins pe o suprafata de 1.161 de kilometri patrati de-a lungul litoralului Marii Negre - pentru a permite unui investitor, Krash 2000, sa construiasca un sat de vacanta.

Aceasta decizie a suscitat indignarea militantilor pentru protectia mediului si a costat Bulgaria o mustrare din partea Comisiei Europene, care i-a atras atentia miercuri asupra "masurilor insuficiente" in ceea ce priveste protectia habitatelor naturale.
In februarie, Guvernul de la Sofia a inclus in jur de 20% din teritoriul national in reteaua Natura 2000, rezultata in urma strategiei UE de a conserva biodiversitatea.

Potrivit ecologistilor, minim 30% din teritoriu trebuia inclus in Natura 2000.

Totusi, Bulgaria ramane unul dintre statele UE in care natura salbatica este cel mai bine conservata, cu mii de ursi bruni si lupi.