Bula imobiliara va mai dura cel putin 3 ani

ANALIZE / COMENTARII , Imobiliare

20.12.2007 - Curierul National

Coldwell Banker: Tara noastra se mentine atractiva. Anul viitor va fi cel putin la fel de efervescent ca acesta. In 2007, cererea mare a urcat preturile la locuintele vechi cu 50%

Alaturi de entuziastii ce isi joaca toate cartile pe potentialul pietei imobiliare locale, incep sa se faca auzite si voci - mai timide, e adevarat - ce pun la indoiala sustenabilitatea dezvoltarii sale pe termen lung. Speculatiile iscate anul acesta in jurul unei eventuale extinderi a crizei creditelor subprime americane, majorarea spectaculoasa atat a preturilor, cat si a investitiilor, acestea sunt contraargumentele la evolutia pozitiva preconizata de majoritatea analistilor. Conform celui mai recent studiu al Coldwell Banker Affiliates of Romania, insa, o eventuala prabusire a pietei este o varianta destul de improbabila in momentul de fata, data fiind atractivitatea sa in ochii investitorilor. "Piata imobiliara romaneasca ramane foarte atractiva pe termen lung (peste 3 ani), mai ales pe segmentele de birouri si retail, piete care vor continua sa asigure randamente mai bune in comparatie cu cele din alte tari membre ale Uniunii Europene", se arata in analiza retrospectiva pe 2007 a companiei. Cresterea economica inregistrata de tara noastra in ultimii ani si cea estimata pentru perioada ce urmeaza, alaturi de acutul dezechilibru dintre cerere si oferta pe toate segmentele pietei, reprezinta premisele fundamentale pentru optimismul analistilor.

Anul acesta, cererea mare a ridicat preturile locuintelor vechi cu 50%

Pe segmentul rezidential, una dintre cele mai vizibile consecinte ale cererii neacoperite de oferta a fost reprezentata de majorarea substantiala a preturilor la locuintele vechi. Conform datelor Coldwell Banker, acestea au inregistrat o rata de crestere medie de 50%. Astfel, in prezent, o garsoniera poate fi achizitionata cu un pret mediu de pana la 75.000 euro, un apartament de 2 camere cu pana la 110.000 euro, unul de 3 cu 135.000 euro, iar unul de 4 cu pana la 150.000 euro. La capitolul locuintelor noi, o tendinta generala a constat in reorientarea dezvoltatorilor atat catre zonele mai putin explorate pana acum ale Capitalei, cat si catre cele periferice. Astfel, estul, vestul si sudul au inceput sa intre in sfera de interes a developerilor, in timp ce nordul continua sa fie lider al concentrarii proiectelor rezidentiale, ce se extind catre localitati precum Stefanesti, Tunari, Saftica sau Corbeanca.
Pentru proiectele noi destinate clasei medii, preturile medii variaza intre 1.200 si 1.400 euro/mp, in timp ce, pentru ansamblurile high-class, media este de 1.700-1.900 euro/mp. Exista insa si cazuri extreme, in care se poate trece, in ambele cazuri, si peste nivelul de 2.000 de euro/mp. In cazul ansamblurilor rezidentiale de vile, preturile pot porni de la 700 euro/mp (vilele la rosu din comunele din jurul Bucurestiului) si pot ajunge pana la 5.000 euro/mp pentru vilele vandute la cheie in zone precum Pipera. Cererea ridicata de locuinte a facut ca anul acesta noi nume - Ablon, Opus Development, Fadesa sau Gea Prasa - sa-si faca intrarea pe piata rezidentiala autohtona. In anul 2008, sunt de parere reprezentantii Coldwell Banker, se intrevede o evolutie cel putin la nivelul celei din anul acesta, in contextul in care s-au anuntat deja foarte multe proiecte.

Adriana Dragusin