Built-to-suit, solutie de criza in imobiliare cu credibilitate scazuta

Imobiliare

28.05.2009 - Banii Nostri
Built-to-suit, solutie de criza in imobiliare cu credibilitate scazuta

In timp ce dezvoltatorii care au terminat sau sunt pe cale a finaliza proiectele incepute inainte de criza au mari dificultati in ale tranzactiona, incertitudinea planeaza cu atat mai mult asupra celor care aveau in plan dezvoltarea unui nou proiect imobiliar si au intrat in stand-by din cauza contextului economico-financiar. Intocmai celor care vand numai la comanda pentru a nu ramane cu marfa pe stoc, unii dezvoltatorii s-au gandit ca pot rula operatiunile de constructie, daca iau in calcul necesitatile viitorului client inaintea de ridicarea cladirii.

Built-to-suit nu este un concept inventat acum, ci unul importat din tarile unde pietele imobiliare au cazut de la un nivel mult mai mare. "Singurul element cunoscut despre viitoarea dezvoltare este locatia. Pornind de la locatie, se pot simula mai multe produse imobiliare, care urmeaza sa fie definitivate in functie de cerintele clientilor", explica Irina Petrescu, partener Esop.
Cu alte cuvinte, se cauta intai clientul si se porneste de la locatie, in jurul careia se implementeaza proiectul personalizat in functie de cerintele respectivei companii. In felul acesta, riscul de a ramane cu spatiile neocupate este redus la maxim, iar constructia poate incepe dupa ce s-a semnat contractul cu vitorul proprietar sau chirias. Solutia vine si ca ajutor financiar, mai ales ca putine banci sau fonduri de investitii mai sunt dispuse sa injecteze bani in astfel de proiecte.

In acealsi mod de abordare poate fi si construirea in regim de retail. "De exemplu, un constructor poate gasi clienti pentru circa 80% din apartmentele unui bloc, hai sa zicem opt etaje dintr-un bloc de zece, in numele carora banca sa acorde creditul necesar construirii blocului. La finalizare, apartamentele respective ar avea preturi pana in costul de productie, in vreme ce restul de 20%, adica cele doua etaje ramase, ar reprezenta profitul constructorului", exemplifica Dan Tapu, vicepresedinte Tungal Metrou.

Pe cat de ingenios pare conceptul, pe atat de greu este de pus in practica. Scenariul este deja ingreunat de o supraoferta pe piata, coroborata cu scaderea numarului de clienti. Piata imobiliara nu mai este in prezent a proprietarilor, ci a clientilor. Intocmai reticentei in a preinchiria, putini mai sunt dispusi sa cumpere apartamente care nu au fost inca ridicate, mai ales ca multi doresc in mod firesc sa vada inainte pe ce dau banii. Si nu in ultimul rand, dar poate cel mai important, exista multe cazuri cu dezvoltatori neseriosi care au inceput lucrarile, au incasat banii in avans si apoi s-au evaporat.